Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Student, red de stad!

Het was een mooie maandagavond in Kumulus. Vanuit de zaal gezien zaten links de vertegenwoordigers van Maastricht, van de wethouder van onderwijs tot en met een voorman van de Maastrichter Staar. Rechts zagen we de universiteit, van een lid van het college van bestuur tot en met een waaier van voorzitters van studentenverenigingen. Burgemeester Onno Hoes mocht aan het begin zijn verwachtingen onder woorden brengen. Aan het slot kon hij hopen op een lonkend vergezicht van welbegrepen samenwerking en integratie.

De stad had de jonge mensen nodig. Toen ik dat hoorde, werd ik een blij mens. Ruim vijftien jaar geleden trok een delegatie van de universiteit samen met de voorzitters van de studentenverenigingen regelmatig naar het stadhuis voor overleg. Die bijeenkomsten gingen van het begin tot het eind over twee zaken: huisvesting van studenten en van de verenigingen als voor- en nagerecht en verstoring van de openbare orde door studenten als hoofdgerecht. Angst voor het onbekende kenmerkte de standpunten van de gemeente. De universitaire vertegenwoordigers verlevendigden de discussie met voorbeelden van brave studenten die door groepjes jeugdige autochtone stappers weren gemolesteerd. Dat overleg haalde ongetwijfeld wat scherpe kantjes van al of niet vermeende problemen af. Nu zijn we met zijn allen 10 duizend studenten en een vergrijzende bevolking verder. De binnenstad is door de week, zeker in de avonden, levendig gebleven door de vele studenten. Studenten vormen bovendien een groot potentieel voor de markt van tijdelijke baantjes, voor het behoud van sportverenigingen, voor het culturele leven en misschien voor het behoud van de samenhang in sommige buurten. Het Lagerhuisdebat van maandag toont aan dat beide partijen dat inzien. Sterker nog misschien zal het helpen een aantal initiatieven van de grond te krijgen. Belangrijk is daarbij al die vage abstracties over integratie te mijden.

Overigens moeten studenten vooral doen wat ze zelf willen. In de studietijd moet iedereen zijn eigen gang kunnen gaan. Meedoen met de stad mag, maar hoeft niet. Blijven na de studie als er banen zouden zijn, mag natuurlijk, maar hoeft helemaal niet. Ik heb nog een tip voor de studentenverenigingen. Laat Maastricht in de waan dat het zo’n bijzondere stad is. Kies elk jaar het eigen Prinselijk Paar. Ik kan niet wachten tot de staatsiefoto in De Limburger. Paginabreed onze eigen studentenadel.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)