Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Tempeleers en Voltaire

Beste Truusje,

 

De volgende telefoonconversatie kwam op wonderbaarlijke wijze tot mij. Sorry dat ik wat meer ruimte nodig heb, volgende keer ga jij maar weer los.

 

-Ha schat, met mij.

-Hé, hoe is ie jongen, lig je al in bed?

-Ja joh, ‘t was me het dagje wel. En jij?

-Ik ook, weer keihard nieuws gemaakt, er is iets met de labradoedel van Katja Schuurman, die wil geen sushi meer eten en nu denkt ze dat het een stil protest is tegen…

-Ach gut.

-.. tegen ik weet niet meer wat, en o ja, Eva en Bram hebben besloten om twintig Noord-Koreaantjes te adopteren, dat wil zeggen op afstand want je moet er toch niet aan denken dat die twee met dat leven dat ze leiden zelf…

-Albert, luister eens, ik zit ergens mee.

-O god sorry Onnie, dat heb ik nou altijd, dat ik niet op kan houden, maar vertel, ik ben een al oor.

-Vanavond was er een debat hier, over student en stad, weet je wel, omdat ik deze week hoofdredacteur mocht spelen van dat universiteitskrantje…

-Ja, en?

-…daar was ook een man van de Tempeleers, de carnavalsvereniging, en het ging er dus over dat die louter prinsen uitroepen die man, volbloed Maastrichtenaar tot in het veertiende geslacht en vooral ook heteroseksueel zijn.

-Dat trek je je toch niet aan, Onnepon? Dat zijn de wandelende middeleeuwen jongen ...

-Ja maar toch, met de sleuteloverdracht had ik het ook al even te kwaad en nu kwam dat weer hard binnen, snap je dat? Want kijk, je kunt hier dus burgemeester worden, dan ben je heel wat, je kunt misschien ook nog Limburgs gouverneur worden, maar de echte top, de allerhoogste functie die er in deze stad te vergeven is, die van prins carnaval, die ga je never nooit bereiken. Zoiets steekt. Je voelt je afgewezen, ik wel in ieder geval.

-Niet doen Onnie, sterk zijn, jij steekt ze allemaal in je zak, al die Tempeleers met al die uitgezakte vrouwen die erbij horen. Wees maar blij dat je mij hebt en geen prins bent. Nou ja, voor mij bèn je al prins.

-Maar het moet toch anders kunnen? We leven in twintigtwaalf, in Venlo hadden ze nota bene een Marokkaanse prins, en dan zit ik hier de hoofdstad van Limburg te besturen waar de crème de la crème van het carnavalswezen denkt dat ons soort de horlepiep niet kan dansen. En dat vrouwen dat dus ook niet kunnen, for that matter. Of negers.

-Luister nou On, je bent verdomme burgemeester! Verklaar ze buiten de wet, gooi ze in het cachot wegens overtreding van de algemene politieverordening, hang ze aan een paal op het Vrijthof voor overtreding van artikel een van de grondwet. Moet ik Bram erop zetten?

-Ben je mal, die komt ook uit Maastricht, die denkt er vast net zo over.

-Niet als ie aan het werk is Onnieboy, dan verdedigt-ie net zo lief een Surinaamse dictator als een Brabantse nicht, haha, want dat ben je nog steeds natuurlijk, ventje van me..

-Ik dacht toch meer aan bestuurlijke overredingskracht.

-Ook goed, ook goed, als je maar handelt, als je maar wat doet. Want ik kan het niet aanzien als jij kapot wordt gemaakt door een stel brontosaurussen met een steek op hun kop.

-Dat is lief van je, maar kapot, da’s zo’n groot woord, het ráákt me gewoon. Weet je Albert, nu ik vaker in academische kringen verkeer graaf ik graag wat dieper, wat filosofischer, en dan denk ik: zelfs binnen de islam is er een debat of daar niet een soort van Verlichting moet komen; dat ze die als het ware gemist hebben. Je weet wel, Voltaire en zo. Ik zou zo graag straks aan het einde van mijn ambtsperiode kunnen zeggen: ik heb de Verlichting aangestoken bij het Maastrichtse carnaval.

-Gaat je lukken, wat zeg ik, gaat òns lukken, ik sta je bij.

-Fijn. Trusten Albert.

-Trusten Onnie.

 

Albert Bergbroeder

 

 

 

 

 

-

 

 

Albert Bergbroeder en Truusje Tintemans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)