Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eet meer Freud, dan blijf je Jung

Film: A Dangerous Method

Het verhaal: Zürich, 1904. De hysterische Sabina Spielrein (Keira Knightley) wordt opgenomen in de Burghölzli kliniek, een psychiatrische instelling waar op dat moment Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) werkzaam is. Voor Jung een mooie gelegenheid om een gloednieuwe vorm van therapie uit te proberen: de door zijn vakgenoot Sigmund Freud (Viggo Mortensen) ontwikkelde psychoanalyse. Tijdens de behandeling van Spielrein zoekt Jung contact met zijn Oostenrijkse vakgenoot. Tussen hen ontwikkelt zich een bijzondere mentor-leermeester relatie, die echter onder druk komt te staan als Jung een affaire begint met zijn patiënte.

 

Een zinderend kostuumdrama, want:

- De Canadese regisseur David Cronenberg (A History of Violence, Crash) reconstrueert in zijn nieuwe film de begindagen van de psychoanalyse. Het is een ronduit fascinerende geschiedenisles die Cronenberg hier opdiept, en verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in psychiatrie.

- De woorden ‘theateradaptatie’, ‘kostuumdrama’ en ‘Keira Knightley’ zijn doorgaans voldoende om mij gillend naar de uitgang van de bioscoop te doen rennen, maar Cronenberg weet Christopher Hamptons toneelstuk The Talking Cure met succes te verfilmen. De dialogen knetteren en knisperen van intelligentie en de cast is geweldig op dreef. Met name de in ironie gedrenkte vertolking van Freud door Viggo Mortensen is een pervers genoegen.

- Ofschoon de kinky seksscènes ook voor enig vuurwerk zorgen, is het toch vooral het intellectuele steekspel tussen Jung en zijn leermeester Freud dat garant staat voor de sterkste scènes in de film. Terwijl Jung zich ergert aan Freuds theorie dat onderdrukt seksueel verlangen aan de basis staat van alle psychische aandoeningen, raakt Freud op zijn beurt geïrriteerd door Jungs hang naar spiritualiteit. Het mondt uit in een klassiek geval van vadermoord.

 

Jung en Freud verdienen een betere film, want:

- Voor een film over psychoanalyse stellen de therapiesessies met Spielrein en Jung teleur; dan waren die praatsessies in The Sopranos toch een stuk prikkelender.

- Cronenberg wil het onderdrukte gevoelsleven uit het Victoriaanse tijdperk weergeven, maar de consequentie daarvan is wel dat zijn film wat steriel aandoet.

 

Het salomonsoordeel: Een voortreffelijk geacteerde ideeënfilm over de begindagen van de psychoanalyse.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)