Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Crisis is voorbode van kladderadatsch

Crisis is voorbode van kladderadatsch

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Talkshow met antropoloog Paul Jorion

Is het kapitalisme gedoemd ineen te storten? Dat was vorige week woensdag de leidende vraag tijdens de talkshow met de antropoloog Paul Jorion, georganiseerd door Studium Generale. De aula van de Minderbroedersberg zat aardig vol, meest met studenten. Interviewer Joan Muysken, tevens UM-hoogleraar macroeconomie, wil het meteen weten. Komt die ineenstorting er?

“Ja”, zegt de Belg kortaf.

Muysken: “Okay, dan weten we dat alvast.”

De antwoorden die volgen, zijn minder bondig. Eerder erudiete mini-lezingen van een minuut of twintig, niet zelden beginnend in de Griekse oudheid of de Renaissance. Jorion (1946), een student van de befaamde, in 2009 overleden Claude Lévi-Strauss, heeft veel gepubliceerd over verwantschapssystemen maar ook over economie en het kapitalisme – tegenwoordig ook in de vorm van een populair blog. Hij was hoogleraar in Brussel en Cambridge.

De schuldencrisis is volgens Jorion een voorbode van de kladderadatsch, die voortvloeit uit een weeffout van het kapitalisme: de concentratie van rijkdom. Rijken worden steeds rijker en armen armer. “In het jaar 2000 had 1 procent van de Amerikanen bijna eenderde van alle rijkdom in handen, in 2012 bedroeg dat zelfs 40 procent. Maar hoe verkoop je je producten als ondertussen de lonen van de armen dalen en daarmee ook de koopkracht? Je zorgt dat ze geld lenen. En dat is gebeurd, hele horden hebben zich in de schulden gestoken. Tegelijk begonnen de rijken te speculeren, met verwoestende gevolgen voor de prijzen van olie, brood, katoen. Het zijn deze trends die het systeem gaan opblazen. De explosie is nabij.”

Waarom doen regeringen niets, vraagt Muysken? “Omdat de leden ook behoren tot de 1 procent die over de rijkdom en de macht beschikt. Bovendien missen we politici van het statuur van De Gaulle, Rooseveldt of Churchill. Dat waren leiders die af en toe met de vuist op tafel sloegen, die riepen: ‘En nu is het genoeg’.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)