Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hulp

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

@EhsanJami1985: “Dolf Jansen denkt natuurlijk dat zijn VARA-salaris ook onder ontwikkelingshulp valt. Want salaris voor goed geleverd werk kan het niet zijn.”

Nu het potje voor ontwikkelingswerk dreigt te worden geleegd onder het mom van de bezuinigingen, blijken echter nog veel mensen voor de goede zaak de (digitale) barricaden op te willen. Onder de hashtag #JeKrijgWatjeGeeft twitterden de afgelopen dagen vele niet bekende en bekende Nederlanders, zoals Doutzen Kroes, een automatisch bericht naar de politici in het Catshuis: “Minder armoede is toch ook meer rijkdom? @MinPres #jekrijgtwatjegeeft Investeer in ontwikkelingssamenwerking.” Volgens UNICEF Nederland: “Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is een historische vergissing.” Niet iedereen is het met dat standpunt eens. Raadslid voor de VVD in Amsterdam, @JoelAndoetoe: “Ik heb jarenlang met eigen ogen kunnen aanschouwen dat ontwikkelingshulp niet werkt. Korten dus, en alleen noodhulp (ruim) in stand houden.” En @Glipto: “Doutzen, ask not what your country can do for ontwikkelingshulp, ask what you can do for ontwikkelingshulp.”

 

 

@TheLifeOfZepol: “KONY2012 most likely in a CIA propaganda experiment to get America behind US war in Uganda 4 oil.”

Moeten we het nog over KONY2012 hebben? De campagne aangevoerd door de organisatie Invisible Children is al dagen prominent aanwezig op alle sociale en traditionele media. Het begon met een film over Kony, de Oegandese rebellenleider die kinderen tot soldaten dan wel seksslaven maakte. De film werd razendsnel over internet verspreid, met in beginsel de reactie zoals die van @brunouvini34: “RT for a better world.” Maar later kwam er kritiek. De film zou een beeld schetsen alsof Kony nog steeds actief is, terwijl dat volgens een CNN-journaliste niet klopt: “#Uganda military tells me #kony2012 is ‘nice message; 15 years too late.”

Verwarring alom; want natuurlijk is het slecht, en natuurlijk willen we Kony graag opgepakt zien. Maar waarom nu opeens zo’n ophef? Helpt het rondtweeten van slogans? Bovendien zijn er nog genoeg andere problemen, meent @JayStylo: “Niggas wanna stop Kony. How bout the genocide in Darfur? How bout the millions struggling to survive in Lybia?”Als de KONY-campagne echt iets laat zien, dan is het vooral de kracht van de hype, vindt @Xeus. Hij wordt er moe van: “Someone needs to reboot the internet, it's stuck in an infinite loop of ppl who just found KONY2012 & those who now criticize it.

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)