Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Colleges in jip-en-janneketaal

Hoe eerder kinderen weten wat een universiteit voorstelt, hoe beter. Althans, dat moet de Universiteit Maastricht hebben gedacht toen ze in 2007 het Kidzcollege voor de eerste keer programmeerde. Het initiatief slaat aan en ook daarom vinden er dit jaar, vanaf woensdag 4 april, weer zo’n tien colleges plaats voor de oudste basisschoolkinderen uit de regio.

Maastrichtse onderzoekers leggen in jip-en-janneketaal uit waar ze zich zoal mee bezighouden. Prof. Hildegard Schneider, decaan van de rechtenfaculteit, vertelt bijvoorbeeld over Europees migratierecht- wie mag er in Nederland wonen en wie niet, wie behoort tot de eerste generatie allochtonen en wie tot de tweede, en moeten we alleen mensen binnenlaten die goed zijn voor onze economie? Docent wijsbegeerte, dr. Ike Kamphof, buigt zich over de goede en slechte kanten van webcams en camera’s in de openbare ruimte, en talenprofessor Leonie Cornips legt uit wat taalkunde is, hoe kinderen talen leren en hoe talen onderling verschillen.

In Kerkrade (science center Continium) en Venlo (science center Ithaka) vinden ook colleges plaats, dit om de basisscholen uit die regio’s beter te bereiken. Het Kidzcollege is onderdeel van het regionale Wetenschapsknooppunt van de UM dat een brug vormt tussen academisch en primair onderwijs.

Zie www.kidzcollege.nl

 

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)