Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Excuses Circumflex voor promo-afbeeldingen

Studentenvereniging Circumflex lag vorige week onder vuur. Maasaction, een anonieme groep studenten “van diverse faculteiten en met verschillende nationaliteiten” uitte in een verspreid artikel haar verontwaardiging over een poster van herendispuut Pisimopsantee en het pr-filmpje van In Mosae, het jaarlijkse studentenfeest dat begin februari plaatsvond in de sociëteit van Circumflex. Een afbeelding van een blote en volgens hen “kwetsbare” vrouw, plus een internetplaatje van de Oostenrijkse incestpleger Josef Fritzl met het onderschrift ‘an animal, a monster, a do it yourself hero’ vielen in het verkeerde keelgat.

Afgelopen zaterdag maakte voorzitter Tibor Nussy in Dagblad De Limburger “excuses aan iedereen die gekwetst is”.

In het artikel Is this the way we fuck, te lezen op het blog maasaction.wordpress.com, schrijft Maasaction: “Ik vind dat niemand, onder geen enkele voorwaarde, moet denken dat het cool is om de prachtige naakte lichamen van vrouwen te misbruiken.” Desgevraagd lichten ze – ook aan Observant willen ze hun identiteit niet prijsgeven – per email hun actie toe: “Ons artikel moet niet worden gezien als een directe aanval op Circumflex. We hopen daarentegen een begin te maken met een sociaal debat of zelfreflectie over seksisme, in de studentencultuur en in de maatschappij als geheel.”

Nog even terug naar het portret van Josef Fritzl in de pr-clip van In Mosae 2012: Maasaction vraagt zich af of Circumflex überhaupt kritisch heeft nagedacht over dit beeld. Circumflex-voorzitter Nussy: “Het was absoluut niet onze bedoeling om te kwetsen, en het is vervelend dat het op deze negatieve manier in de media is gekomen. De afbeelding van Josef Fritzl hebben we gebruikt voor een van onze thema’s ‘schurken en boeven’, en zo had het ook gezien moeten worden. Maar we zullen er een volgende keer zorgvuldiger naar kijken. Van de andere kant had Maasaction ons ook kunnen attenderen op het feit dat ze er aanstoot aan namen. We hebben hen uitgenodigd voor een gesprek, maar daar hadden ze geen behoefte aan.”

Op de vraag of Circumflex ook écht vindt dat ze een fout hebben gemaakt – ze hebben immers hun excuses aangeboden – zegt Nussy opnieuw: “Het was niet de bedoeling om te kwetsen.”

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)