Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buitenlandse student heeft vaker stress

Buitenlandse student heeft vaker stress

Photographer:Fotograaf: simonegolob.nl

Enquête over studiedruk

Studiestress, de gemiddelde Maastrichtse student heeft het net iets vaker dan hun collega’s in de rest van het land: 43 procent, waar het landelijke percentage 40 is. Buitenlandse studenten zijn het vaakst gestresst: 65 procent. Dat blijkt uit een enquête die Observant samen met andere hogeschool- en universiteitsbladen onder 5497 studenten heeft uitgevoerd. In Maastricht vulden 240 studenten de vragenlijst in.

De doorsnee Maastrichtse student, zo blijkt uit de enquête, is 21 jaar, woont in een studentenhuis, heeft veel plezier in zijn – of beter gezegd haar, want 58 procent is vrouw – studie, vindt haar studielast precies goed, loopt geen studievertraging op, gaat 5-10 uur per week uit, sport meer dan drie uur per week, is lid van een studenten- studie- of sportvereniging en werkt niet.
Klinkt als een ontspannen leven, maar toch heeft 43 procent van de Maastrichtse studenten wel eens zo’n last van studiestress dat het hun privé-leven beïnvloedt. Dat levert klachten op als piekeren (68 procent), faalangst (66 procent), slecht slapen (58 procent) en gevoelens van extreme frustratie (43 procent). Ook daarmee zitten ze boven het landelijke gemiddelde, waar piekeren (60 procent), slecht slapen (51 procent), faalangst (45 procent) en uitstelgedrag (37 procent) als voornaamste klachten worden genoemd.
Buitenlandse studenten hebben aanzienlijk meer stress dan Nederlandse studenten. Vooral de studenten die van buiten de Europese Unie komen: 65 procent van hen is wel eens gestresst, tegenover 35 procent van de Nederlanders en 49 procent van de studenten uit EU-landen. Dat zou kunnen komen omdat zij de studie als moeilijker ervaren. Waar 33 procent van de Nederlanders de studie moeilijk vindt, vult 42 van de EU- en 71 procent van de niet-EU-studenten dat antwoord in. Er zit ook meer druk op de ketel. Zoals één van hen zegt: “I study really hard because I have the pressure of a study delay, which means I would have to pay another €8,500 tuition fee!
Uitgesplitst per faculteit blijkt dat rechtenstudenten zich het minst druk maken (32 procent), gevolgd door de economen (36 procent), de faculteit Health, Medicine and Life Sciences (40 procent) en cultuurwetenschappen (43 procent). De grootste stresskippen zitten bij het UCM: 57 procent.
De stelling ‘wie zijn studie moeilijk vindt, heeft meer stress’ is hier niet helemaal waar. UCM-studenten ervaren hun studie weliswaar het vaakste als ‘moeilijk’, maar daarna komen juist de relaxte juristen (48 procent) en economen (43 procent). Bij cultuurwetenschappen en FHML vinden studenten hun studielast meestal ‘precies goed’ (63 en 53 procent) of ‘makkelijk’ (10 en 12 procent).  
Landelijk valt op dat studenten die veel naast hun studie doen – door uit te gaan, te sporten, iets voor een vereniging te doen en te werken – minder last hebben van stress dan studenten die alleen maar studeren. Dit gaat in Maastricht ook grotendeels op. Zo lijkt het beter om 0-5 uur per week uit te gaan (42 procent heeft stress) dan nooit (75 procent). Ook sporten werkt ontspannend. Van de bankhangers is 67 procent gestresst tegenover 30 procent van de mensen die meer dan drie uur per week sporten. Een bijbaantje van 5-10 uur is goed te combineren met de studie : 42 procent is gestresst in plaats van de 52 procent zonder bijbaan. Voor een functie in het verenigingsleven geldt dat het niet te veel tijd moet kosten. Van de mensen die er 5-7,5 uur per week aan kwijt zijn, is 73 procent gestresst. Maar een functie van 2,5-5 uur is beter (27 procent) dan geen (48 procent).
De studenten weten over het algemeen de weg naar de studieadviseur te vinden. Zeventien procent is daar wel eens geweest in verband met stressklachten. Vier procent heeft spijt dat hij dat niet heeft gedaan en 7 procent is naar een psycholoog buiten de universiteit gestapt. Ook vrienden en familie worden ingeschakeld. 35 Procent heeft daar wel eens aangeklopt voor metale steun en 34 procent voor praktische hulp.
Dan is er nog de langstudeerdersboete. Hoewel de meerderheid (76 procent) van de Maastrichtse studenten geen studievertraging heeft en 63 procent niet denkt dat hij de boete krijgt, winden ze zich er wel over op. “Hoewel ik nog een master wil doen, baart de mogelijke invloed van de langstudeerdersboete me zorgen”, zegt er één. Een ander: “It is extremely stupid to fine slow students. €3000 is simply too much, I cannot imagine where I would get this money from and I would probably have to give up four years of my studies. It isn’t a motivation either - many high school students will rather decide not to go to university at all. Also, students can be dealing with problems that they will not be able to account for, for example problems with their family or personal issues that may cause delay. To have to pay for something like that is utterly stupid and illogical.”  
Toch laat de meerderheid (90 procent) zich niet door de boete beïnvloeden bij het kiezen van een master.  

 

Cleo Freriks

Rustig en ontspannen je studie doorlopen; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou meditatie helpen? Of een boek waardoor je efficiënter gaat studeren? Observant testte het. Lees er meer over hier en hier.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)