Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Je diploma in 100 pagina’s

Rustig en ontspannen je studie doorlopen; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou meditatie helpen? Of een boek waardoor je efficiënter gaat studeren? Observant testte het.

De overheid verwacht van studenten dat we steeds sneller gaan studeren. Toch neemt de hoeveelheid informatie die we moeten verwerken niet af. Conclusie: studenten moeten steeds meer doen in steeds minder tijd.

Joep van Agteren en Sasha Fayek Ramadan, zelf nog student aan de Universiteit Maastricht, schreven naar aanleiding hiervan Je Diploma in 100 Pagina’s; een kort toegankelijk boekje waarin ze laten zien hoe je studietijd kunt besparen.

Nu is het formuleren en onderbouwen van studietechnieken niets nieuws. Maar welke student heeft nog tijd al die boeken te lezen? In Je Diploma in 100 Pagina’s zijn de belangrijkste theorieën samengevat in elf korte hoofdstukjes. Elk helder opgebouwd, voorzien van tips, samenvattingen en referenties naar de gebruikte literatuur.

De voorbeelden zijn uit het leven gegrepen en ook het taalgebruik is amicaal. Neem het belang van assertiviteit: “Je kunt het vergelijken met een avondje in de kroeg. Je bent rustig aan het praten, maar op een gegeven moment komt je droompotentieel binnenlopen! Wat nu? [...] niets doen zal uiteindelijk niet leiden tot een verbetering van je situatie (p.61). Oftewel, zonder assertiviteit ga jij vanavond alleen naar huis.”

Dergelijke voorbeelden maken Je Diploma in 100 Pagina’s geen wetenschappelijk werk. Maar dat is ook niet het streven van Fayek Ramadan en Van Agteren. Ze willen studenten laten zien hoe ze efficiënt met hun tijd kunnen omgaan en slagen daar ook in.

Zelf heb ik weinig nieuws geleerd. Maar wanneer ik als derdejaars student deze studietechnieken nog niet onder de knie zou hebben, zou ik me diep schamen. Voor eerstejaarsstudenten en degenen die moeite hebben hun tijd efficiënt in te richten lijkt dit boekje me uitermate geschikt.

 

Iris Fraikin

Lees de meditatie-test hier.

Je diploma in 100 pagina’s, Joep van Agteren, Sasha Fayek Ramadan, Uitgeverij Pearson Benelux, Amsterdam, €16,95

 

www.leer-leren.com

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)