Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Ik’ als een zonnetje energie

Rustig en ontspannen je studie doorlopen; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou meditatie helpen? Of een boek waardoor je efficiënter gaat studeren? Observant testte het.

Ironisch genoeg moet ik me haasten op weg naar de cursus meditatie die Jozien van Dantzig geeft in het JES Centrum. Ik blijk ruim op tijd – al die stress was natuurlijk voor niets – en terwijl ik het hijgen en zweten tot een minimum probeer te beperken, dirigeert Van Dantzig me naar een stoel. Vanavond is de laatste bijeenkomst van een beginnerscursus.
“Meditatie is eigenlijk iets heel simpels, een manier om naar jezelf terug te keren. Het is fijn om dit in een groep te doen”, zegt Van Dantzig. “Zeker als je het nog nooit gemediteerd hebt, dan is het moeilijk om je zo te focussen, om geen gedachten te hebben. Dan blijf je toch onrustig.” En dus begeleidt ze ons in een eerste meditatie waarin we ons concentreren op de ademhaling. Ik probeer me bewust te zijn van het hier-en-nu en voel in eerste instantie dat ik niet zo goed op mijn stoel zit, maar dát zal toch niet mijn essentie zijn, mijn ‘ik’. Van Dantzig stelt die ‘ik’ voor als een zonnetje energie, waarvan ik niet zeker weet of ik ‘m vinden kan. Maar ik bemerk wel dat ik plotseling ergens diep binnenin terecht ben gekomen. Ik lijk eventjes nergens aan te denken – totdat ik dat bedenk, natuurlijk. Er volgen een aantal oefeningen. Ik probeer mijn lichaam te vullen met energie, te aarden… Het klinkt wellicht wat zweverig, maar ontspanning haal ik er zeker uit. De laatste oefening draait over een visualisatie van mezelf over vijf jaar, maar dat blijkt een misstap: ik bedenk dat ik nog niet eens een master kan kiezen (een grote stressveroorzaker op dit moment), laat staan dat ik weet wie ik dan ben. Weg meditatie.
De cursus is in ieder geval goed voor een dik uur rust, echte rust. Ik zit tevreden op mijn stoel, loom en alert tegelijk, zonder constant te denken aan de duizend-en-één dingen die ik deze week nog moet doen. Goed, het effect van meditatie is niet langdurig: zodra je niet meer ‘in focus bent’, komt de volle agenda weer terug in gedachten, met ook de stress die daarbij hoort. Maar als je het trucje door hebt, kun je op elk moment en op elke plek even terug naar jezelf. Niet zweverig, wel praktisch.

 

Lisa Dupuy

Lees de recensie van Je Diploma in 100 pagina's hier.

Kijk voor meer informatie over de cursussen op www.jozien.be.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)