Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mensen met lef en pech

Mensen met lef en pech

Een Iraakse wetenschapper leert zijn studenten hoe ze, met het vizier steeds gericht op de feiten, kritische burgers kunnen worden. De regering in Bagdad oordeelt dat hij jonge mensen ophitst tegen de overheid. Niet lang daarna worden zijn familieleden vermoord en duikt de politie op in de collegezaal. De wetenschapper vlucht naar Nederland.

Het is een van de gedramatiseerde verhalen die regisseur John Leerdam, tevens PvdA-politicus, heeft bewerkt voor de voorstelling De Verboden Wetenschapsmonologen. Ze zijn gebaseerd op zeventien gesprekken met gevluchte academici die nu werken aan Nederlandse universiteiten. Leerdam: “Het zijn soms mensen met lef en soms met pech, meestal een combinatie van beide.”

Leerdam produceerde eerder de voorstelling Claus! over het leven van prins Claus. “We maken stukken over van alles en nog wat, maar deze vluchtelingen verdienen echt een stem. Er wordt vaak geroepen ‘buitenlanders het land uit’, maar realiseer je dat deze mensen een verhaal hebben. Het kan ons ook gebeuren. We leven in een democratisch land, maar een oorlog ontstaat voordat je het weet. Het stuk eindigt met Imagine van John Lennon. Stel je voor dat je zelf in zo’n situatie zit. Of hoe de wereld eruit zou zien zonder deze ellende, zonder de hel waar vluchtelingen doorheen moeten.”

Aansluitend op de voorstelling (in Maastricht gespeeld door acteurs Raymi Sambo en Roger Goudsmit) volgt een reactie van gastspreker en PvdA-lid Frans Timmermans en is er ruimte voor debat onder leiding van publicist en programmamaker Pieter Hilhorst. De monologen bevatten geen politieke boodschap, zet Leerdam. “Mijn podiumwerk staat los van de PvdA. Ik vind dat je deze dingen moet scheiden.”

De première is volgende week in Maastricht, daarna begint een theatertour langs zeven Nederlandse steden.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)