Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gewone uitglijer

Als in Nederland de regering zodanig in het nauw gebracht is dat zij zich genoopt ziet iets door een externe instantie te laten uitzoeken, kiest zij bij voorkeur voor een commissie onder leiding van… inderdaad, een (oud-)politicus. Gaat het om waarheidsvinding, dan geeft men – dat spreekt natuurlijk voor zich - een partijganger, liefst een partijgenoot, de leiding.

Balkenende was destijds zo klunzig oud-rechter Davids te vragen uit te zoeken hoe Nederland bij de oorlog in Irak betrokken was geraakt en dat werd een nagel aan zijn politieke doodskist. Davids cs bleken namelijk wel een heilig ontzag voor de feiten te hebben, maar niet voor de gevoeligheden van de opdrachtgever. Zelfs over de formulering van de conclusies wilde men niet overleggen, zodat Balkenende wel gedwongen was te verklaren dat er niets van klopte nog voor hij het dikke rapport gelezen kon hebben. Iets korter geleden kwam de katholieke kerk onder vuur te liggen wegens geruchten over de omgang van sommige van haar dienaren met aan hun zorg toevertrouwde jongelingen. Een oud-kardinaal, later zelf van gluren beticht, pleitte de kerkleiding vrij met een “Wir haben es nicht gewusst, maar onderzoek door derden bleek onvermijdelijk en daarna moest zijn opvolger alsnog diep door het stof.

De voorzitter van de onderzoekscommissie, Deetman, maakte met zijn televisieoptredens op menigeen diepe indruk. Een man van de gerechtigheid en de waarheid, zo leek het. Maar nu blijkt dat zijn commissie een, en misschien wel veel meer, kerkelijke castraties van jongens die van homoseksualiteit verdacht werden, over het hoofd heeft gezien. De kwestie was wel gemeld, maar Deetman kon er ‘onderzoektechnisch’ niets mee, heet het, en zo bleef de kerk de grootst mogelijke schande bespaard. Maar ziet, journalisten bleken wel in staat uit te pluizen wat er klopte van het verhaal en ik vond de rapportages die NRC Handelsblad en Nieuwsuur brachten nogal overtuigend. En nu is het de vraag: was dit een gewone uitglijer, zoals iedereen die maken kan? Commissievoorzitter Deetman is geen gekwalificeerde onderzoeker en zeker geen Davids. Het is een oud-politicus van het CDA, en een gehaaide ook. En dus kan hij plooien, schikken en draaien en weet hij wanneer je je mond moet houden, wegkijken en hoe ver je moet toegeven om het allerergste te voorkomen. Ik zeg niet dat zoiets gebeurd is, want dat weet ik helemaal niet. Wel dat waarheidsvinding overgelaten moet worden aan mensen die daarin getraind zijn: wetenschappers, rechters, rechercheurs, journalisten desnoods. Maar van je never nooit niet aan politici.

 

 

Nico Baakman

Nico Baakman is docent European Studies

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)