Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kutwijven

Laat alles uit je handen vallen, stop met terugverlangen naar het afgelopen seizoen Wie is de Mol als je dat al deed, vergeet The Voice Kids, de perfecte storm is opgestoken, de Heilige Graal van de realitytelevisie is gevonden, beter dan dit zal het niet worden. De premisse: “Tien realitysterren maken een spirituele reis.” Tien alumni van programma’s als Oh Oh Cherso, Benelux’ Next Top Model en New Chicks, zullen in Nepal met elkaar de strijd aanbinden om uiteindelijk tot Verlicht winnares te worden uitgeroepen. En passant zullen de deelneemsters, als het goed is althans, zichzelf tegenkomen en als rijkere mensen het strijdperk verlaten. De presentatie is, houd je vast, in handen van TopPop-legende en opperzweefmolen Ad Visser.

Deelneemsters met ego’s en capaciteiten die een omgekeerd evenredig verband vertonen? Natuurlijk. Beproevingen met een spelelement? Zeker. Ingemonteerde momentjes waar de dames hun gedachten met de camera delen? En hoe: “Inderdaad, ik ben zó erg op zoek naar mezelf.”

Waar de jungle-editie van Echte Meisjes het zwaartepunt legde op elementen die getrotseerd moesten worden door mensen die daar absoluut niet voor toegerust waren, vinden we nu een extra dimensie in de vreemde cultuur waar de dames zich in begeven. Aanvankelijk valt de mond van de kijker open als titelverdedigster Britt (die ja) commentaar levert op de Nepalese sloppenwijk waar ze doorheen wordt gereden: “Wat een vet leven! Ze kunnen lekker scharrelen en zo, lekker spelen!” Geen enkele poging doet ze om het te verhullen: ze beziet  de inwoners van dit land nagenoeg als beesten. De makers slagen volledig in hun opzet: de kijker heeft binnen luttele minuten een pleurishekel aan deze dames.

Toch is deze serie niet slechts een briljant treinongeluk (je wilt het niet zien, maar toch kun je niet wegkijken). Het is misschien al eens eerder gedaan, maar het heeft iets van waarde om tien van de meest beperkte wereldbeelden die je ooit zal tegenkomen, op zo’n abrupte manier te laten confronteren met zaken die zo volledig buiten dat kader vallen. Ik vermoed overigens dat de kijker ook een bepaalde reis zal maken: nu vind je het stuk voor stuk kutwijven, maar als je een paar weken blijft hangen zijn het straks wel jouw kutwijven.

 

 

 

Jeroen Postma

Echte meisjes op zoek naar zichzelf, RTL5, donderdag 20.30 uur

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)