Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sportprestaties van vrouwen zijn stukken beter

Sinds de Tweede Wereldoorlog, het moment waarop vrouwen in de oorlogsindustrie meedraaien, bekleden ze steeds betere posities op de arbeidsmarkt en zijn ze meer gaan verdienen. Eenzelfde inhaalslag tonen de sportprestaties van vrouwen. Dat ontdekte Arnaud Dupuy, universitair docent bij de School of Business and Economics.

Tot begin jaren zeventig verdienden vrouwen in de Verenigde Staten 55 procent van het salaris van mannen, sinds medio jaren negentig ligt dat op 75 procent. Deze trend is bloot te leggen met behulp van het human capital model. Dat wordt doorgaans gebruikt om de verschillen in loonontwikkelingen te beschrijven tussen mannen en vrouwen. Het model werpt echter ook een nieuw licht op sportprestaties.

Dupuy, zelf ooit Frans regionaal kampioen alpine-skiën, paste het model toe op tien onderdelen waaronder de 100 meter sprint, verspringen en de 1500 meter vrije slag. Op alle disciplines hebben vrouwen een inhaalslag gemaakt maar op vier van de tien - 800 meter, marathon, hink-stap-sprong, polsstokhoogspringen – voltrok die zich relatief laat maar wel snel. Bij de hink-stap-sprong presteerden vrouwen, in vergelijking met mannen, 20 procent beter in twintig jaar. Bij het verspringen, een van de andere zes onderdelen, was dat 15 procent in zestig jaar.

Het heeft niets te maken met trainingstechnieken, doping of andere technologische vernieuwingen, zegt Dupuy, omdat die voor mannen en vrouwen even voordelig zijn. Het komt door de Olympische Spelen. Zodra de hink-stap-sprong een Olympisch onderdeel wordt voor vrouwen, zoals in 1996 gebeurde, dan schieten de prestaties omhoog. Bij veel disciplines blijken die nu op 85 tot 90 procent van de scores van mannen te liggen.

Nog even over de salarisverschillen: zullen vrouwen ooit net zo veel verdienen als mannen? “Het blijkt niet uit mijn onderzoek maar ik vermoed dat de lonen van vrouwen in de toekomst misschien wel hoger liggen dan die van mannen. Tenminste, als het belang van soft skills zoals sociale vaardigheden aanhoudt. Daarop scoren vrouwen beter.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)