Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wetenschapsmonologen

In 1991 vervulde politicoloog Pieter Hilhorst zijn vervangende dienstplicht bij Studium Generale. Hij won de derde prijs bij de Van den Biggelaar essay prijsvraag, en haalde met een grote foto en zijn integrale tekst  Observant. Op 22 maart jl. keerde Hilhorst terug naar Maastricht.  Hij schreef een van de twee monologen die in het Kumulustheater werden opgevoerd, het publiek gescheiden van het toneel door prikkeldraad. Gesprekken met 15 vluchtelingen zijn tot vier monologen verwerkt, waarvan er steeds twee worden gespeeld in acht universiteitssteden. Op 3 april worden ze ten slotte alle vier gespeeld in Amsterdam. De hier opgevoerde monologen over Afrika en Irak vond ik aangrijpend. Sterk spel liet de trots zien van de wetenschapper op zijn vak, het toch als mens gebroken worden door een vreselijk regime, maar een weg terug vinden naar jezelf in een nieuw land. Op de achtergrond trieste filmbeelden en een goede zangeres. Regisseur John Leerdam bouwde ontroerende momenten in, zoals het elkaar vasthouden en samen op de muziek wiegen aan het slot van beide monologen.

Na afloop stelde Hilhorst eerst vragen aan Frans Timmermans, dan aan het publiek. Een kritische derdejaars geneeskunde vond dat hij te veel emoties had gezien, weg van de vreselijke feiten. Door eigen veelvuldige ervaringen met vluchtelingen wist Timmermans uit te leggen dat juist de emoties bij hen steeds groot zijn. Maar over de feiten komen slechts korte, steeds andere verhalen; het gebeurde is te traumatisch om alles helder te vertellen.

Te betreuren viel dat op een drietal studenten en een enkele hoogleraar na, er vrijwel geen UM’ers aanwezig waren. Ik had meer aandacht voor de hoogopgeleide vluchtelingen verwacht. Jammer, jullie hebben wat gemist.

 

 

Machteld Roede, voormalig medewerker UM

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)