Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Domheid bestuurt

Veel van wat we denken klopt niet. Vooral over management, bestuurszaken en bedrijfsvoering wordt consequent geloofd in de heilzame werking van nonsens en flauwekul. Belangrijke beslissingen worden gebaseerd op dubieuze aannames, trendy opvattingen en vooral op heroïsche zelfbeelden, met alle funeste gevolgen van dien.

Als medici zich door zulk soort waanideeën zouden laten leiden, dan lag het sterftecijfer veel hoger en werden nogal wat artsen aangeklaagd en vervolgd. Niks van dat alles als het gaat over bedrijfsmanagers of over topbestuurders.

Het begint ermee dat de meesten geen benul hebben van waarvan ze niks weten, laat staan van wat niet kan.

‘Hoe meer bonus, hoe beter de prestatie’, dat is de eerste dubieuze aanname. Meer bonus leidt eerst en vooral tot gedrag om de bonus zelf veilig te stellen en niet tot een verbeterd functioneren van bedrijf of organisatie. Accountants weten daar alles van: hoe meer bonus, hoe vaker de cijfers worden ‘gemanipuleerd’.

Een tweede managementfabel is ervoor te zorgen om als eerste op de markt te komen. De feiten laten telkens weer zien dat dat niet klopt, althans succes niet garandeert. De ‘tweede’ op de markt is niet alleen vaak beter, ook nog eens efficiënter.

Een derde, overigens nogal pijnlijke, mythe gaat erover dat het stevig ontslaan van mensen zo goed zou zijn voor de kostenpositie van een bedrijf of organisatie. Wat blijkt, ontslagrondes verbeteren alleen de korte termijn balanspositie. Uit gespreid onderzoek komt naar voren dat ze het langetermijnperspectief systematisch verslechteren.

Er is meer blunderend denken van bestuurders: hoe gek of zelfingenomen ben je als de cijfers laten zien dat bijna drie op de vier overnames mislukken en je toch meent dat dat jou niet zal overkomen. Waaraan ligt dat in de praktijk?

Als je, na een dure en niet-werkzame therapie op internet zou ontdekken dat er veel betere alternatieven zijn, dan neem je toch geen genoegen met een arts die zegt geen tijd te hebben om het nieuwe onderzoek op zijn gebied bij te houden.

Ter afsluiting: systematisch onderzoek toont aan dat enige extra-beloning voor leraren geen enkel positief effect heeft op leerprestaties, noch op de houding van leraren. Voorbeeldgedrag helpt wel. Omdat OC&W niet het enige departement is dat laat zien dat ze niet goed kunnen lezen, betekent dat toch niet dat je van onze studenten niet meer eist dat ze kunnen lezen? Moet de wal soms het schip keren?

 

 

Wil Foppen

Wil Foppen is hoogleraar strategisch leiderschap

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)