Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse popcultuur in gevaar

Kleine bands die nu in de Muziekgieterij floreren gaan straks ten onder in de veel te grote Platte Zaol. Dat betekent dat de Maastrichtse popcultuur zelf in de problemen komt. Student gezondheidswetenschappen en Maastrichts CDJA-voorzitter Jimmy Bastings roept de verantwoordelijke wethouder op om het roer om te gooien.

Je zult maar in een Culturele Hoofdstad zonder poppodium wonen. En je zult maar de wethouder zijn die dit kan voorkomen, maar in plaats daarvan de popcultuur de nek omdraait.

De Muziekgieterij is een prachtig initiatief dat in een paar jaar tijd een goede reputatie heeft opgebouwd, niet alleen als podium maar ook als bakermat van een hoop talentvolle artiesten. Na een culturele winter in Limburg zorgde de Muziekgieterij ervoor dat er niet alleen een plek is ontstaan om te repeteren, te produceren en bier te consumeren, maar ook dat er een echte popcultuur is ontstaan die veel verder reikt dan alleen het poppodium.

Ondanks deze cultuur is het wel nog als een kinderfiets met zijwieltjes: zonder flinke politieke en financiële steun van de gemeente kan het poppodium niet bestaan. Blijkbaar is de wethouder van mening dat we deze kinderfiets direct kunnen inruilen voor een racefiets met zeventig versnellingen. Hij vindt dat de Muziekgieterij vanaf medio 2013 moet verhuizen naar de Platte Zaol en Kumulus Oost, om daar als middelgroot poppodium te gaan functioneren. De Platte Zaol, die zelfs na de door de wethouder voorgestelde verbouwing, nog steeds alleen maar bestaat uit een zaal voor achthonderd bezoekers. Dat is een veel te grote sprong voor de Muziekgieterij, die het nu moet hebben van jong talent dat zich kan ontplooien in de kleine zaal voor anderhalve man en een paardenkop. Als jong talent zich niet langer kan presenteren in een klein maar gezellig poppodium sloop je de popcultuur in deze mooie stad en verlaag je het niveau van de Maastrichtse popbeleving naar dat van de gemiddelde Biblebelt-parochie.

Daarnaast lost de wethouder hiermee een ander probleem, dat van de overlast voor de buurt, helemaal niet op met deze verhuizing. Nu klagen inwoners van de wijk Mariaberg steen en been over de overlast die het poppodium met zich meebrengt. Denkt de wethouder serieus dat de problemen minder worden als het poppodium moet verhuizen naar het net zo dicht bewoonde Wyck en Sint Maartenspoort? Er zijn betere alternatieven in andere delen van de stad waar bezoeker en burger een stuk beter mee af zijn. Een van de leegstaande panden aan de Boschstraat bijvoorbeeld.

Wethouder Costongs, je laat je eigen kinderen toch ook niet met een racefiets de Cauberg af crossen als ze zonder zijwieltjes nog niet eens rechtdoor kunnen rijden? Waarom verstik je dan wel de prachtige maar zo prille popcultuur in Maastricht? Onze stad heeft een goed poppodium nodig dat past bij onze stad. Niet langer in een woonwijk in een niet passend gebouw met een te grote of te kleine zaal. Laten we realistisch blijven en de Muziekgieterij een passende locatie geven, zoals een verbouwde Festivillage of een gerestaureerde Timmerfabriek. Wim Smeets ‘Can’t get no Satisfaction’ met de huidige plannen, de raad is op zoek naar een ‘Stairway to Heaven’. Maar dit dodelijke plan lijkt meer op een ‘Highway to Hell’. Het poppodium moet voor de stad behouden blijven en dat doe je niet door het te verzuipen in de Platte Zaol.

 

 

Jimmy Bastings

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)