Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zacht op de persoon

Wie behept is met een bovengemiddelde interesse in de nationale politiek en het parlementaire proces komt op tv aardig aan zijn trekken. Maar omdat je ook wel eens een lauwe comedy wil kijken of een doordeweekse borrel met vrienden wil drinken, moet je wel een selectie maken. Als er bij Pauw & Witteman geen fractievoorzitter of financieel woordvoerder aan tafel zit en Frits Wester ook niet is uitgenodigd, laat ik het programma meestal aan me voorbij gaan.

Sinds twee weken zendt omroep MAX (nog steeds voor ‘actieve vijftigplussers’) de reportageserie In het Haagse: 6 maanden Binnenhof uit. De belofte: “Een verrassend, nog niet eerder getoond kijkje achter de schermen van de Tweede Kamer.” In zes afleveringen zal men pogen de mensen die onze democratie mogelijk maken te portretteren. In de aflevering die ik bekeek volgen we hoofdzakelijk oud-minister en huidig financieel woordvoerder voor de PvdA Ronald Plasterk, en de jonge GroenLinks-politica Linda Voortman. Een van de eerste shots zet de toon: Plasterk poetst in de wc bij zijn werkkamer zijn tanden. Gaat het echt zó kneuterig human interest worden?

Op zich wordt het contrast tussen de stijlen van politiek bedrijven aardig getoond: de betrekkelijk onervaren Voortman is van het gevecht, voert oppositie met een wij-tegen-hen-opvatting en is persoonlijk geaffronteerd door de voorgenomen bezuinigingen op de zorg. We zien haar een GroenLinks-partijlid ontmoeten dat zich echt geen raad weet met de zorg voor zijn gehandicapte dochtertje als haar persoonsgebonden budget straks wegvalt. Plasterk oogt afstandelijker, analytischer en is meer op zoek naar de consensus, ‘we komen er samen wel uit’. Hem zien we dan ook lunchen met VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Toch bezigen beide leden van de oppositie dezelfde mantra: “Hard op de inhoud, zacht op de persoon.”

De serie, opgenomen in het najaar van 2011 tijdens de begrotingsbehandeling, geeft een aardig tijdsbeeld: hoe reageert de oppositie nu de gevolgen van het regeerakkoord duidelijk worden? Of het programma het inzicht in de landelijke politiek echt verdiept en daarmee iets toevoegt, valt echter te bezien. Lees dan liever het boekje Je hebt het niet van mij, maar… van Joris Luyendijk, hij weet in krap 100 pagina’s wel echt zaken te duiden.

 

 

 

Jeroen Postma

In het Haagse, MAX, woensdag 20.25, Nederland 2.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)