Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De traan achter de lach

Achtste editie van De Avond van het Woord

Wat is humor? Een prachtige waterlelie die wortelt in het troebele water van verdriet, meende Godfried Bomans ooit. Voor en na hem hebben horden schrijvers en wetenschappers zich over het ongrijpbare fenomeen gebogen. En dat zal ook op de achtste editie van De Avond van het Woord gebeuren, ook dit keer weer georganiseerd door Studium Generale in het Theater aan het Vrijthof.

Het was toch de Avond van het Gesproken Woord? “Klopt”, zegt Jacques Reiners, hoofd van Studium Generale. “We hebben het weggelaten omdat we ook liedjes brengen, van de Vlaamse cabaretière Lies Lefever en zangeres Katinka Polderman. Gezongen woorden dus.”

Die klonken ook op eerdere edities en zoals altijd in combinatie met poëzie, reflectie en wetenschap. Het zal er nu minder gestructureerd aan toe gaan, verwacht Reiners. “Presentator en gespreksleider Martin Simek krijgt de vrijheid om te improviseren, in zijn eigen onnavolgbare stijl. Tijdens de voorbereidingen wilde hij Miss Holland uitnodigen, of een andere miss, als ze maar jong en aantrekkelijk was én gevoel voor humor had. Dat leek me geen goed idee.”

Het thema - ‘humor’ - ligt in het verlengde van ‘melancholie’ waar het vorig jaar om draaide, zegt Reiners. “Het gaat om de lach achter de traan en de traan achter de lach. Bij buuttereedner Pierre Cnoops ligt de nadruk op de lach. Hij is onovertroffen, in zijn souplesse en wendbaarheid van denken. Absurd ook, net als Kamagurka. De ernst komt van bioloog Dirk Draulans, tevens redacteur van tijdschrift Knack. En van filosoof en zenboeddhist Jan Bor, een spirituele denker met humor.”

Reiners vindt dat docenten zich meer moeten bekommeren om de kwaliteit van het woord. “Een college zou een performance moeten zijn waarin een poging wordt gedaan om de kloof tussen spreker en publiek te overbruggen. In de praktijk zie je vooral powerpoint-presentaties. Verschrikkelijk. Ik hoop dat docenten op onze avond inspiratie opdoen. Ook als het gaat om humor, wat mij betreft een vast ingrediënt van elke voordracht. Het relativeert en past als zodanig ook in de wetenschap, aangezien de resultaten constant onderuit worden gehaald.”

 

Maurice Timmermans

De Avond van het Woord is op donderdag 19 april, om 20.00 uur, in het Vrijthoftheater. Reserveren via Uitbalie: (043) 3505555

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)