Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kwaliteit proefschriften

Al jarenlang zijn er maatregelen (volgsystemen, PhD-coaching) getroffen tegen de uitloop van het vierjarige promotietraject, maar blijkbaar zonder succes. De gemiddelde promotieduur in 2010 ligt nog steeds rond de vijf jaar (Observant 27). Eerst werd de schuld bij de begeleiders gelegd, die moesten maar zorgen dat het project in vier jaar klaar kon zijn. Soms werd de PhD student verweten niet over voldoende talent te beschikken om het proefschrift op tijd af te ronden. Vreemd dat nu serieus overwogen wordt om de promotieduur tot drie jaar terug te brengen. Nog vreemder is het dat NWO/MaGW nu al 3-jarige talentensubsidies voor promoties verstrekt.

Als promovendicoördinator van onderzoeksinstituut Caphri (FHML) merkte ik dat de snelheid waarmee gepromoveerd werd niet per se hoefde samen te gaan met de grootte van het onderzoekstalent. Wetenschappelijk kennisvergaring heeft tijd nodig en gaat met vallen en opstaan. Het zijn juist de talenten die dit proces moeten ondergaan om werkelijk iets belangrijks op hun vakgebied te ontdekken. Het terugbrengen van promotietrajecten tot drie jaar zal de uitloop nog verder vergroten en leiden tot onderzoekers die snelheid boven grondigheid stellen en proefschriften van mindere kwaliteit afleveren.

Is dit erg voor de wetenschap? Natuurlijk! Is dit erg voor de echte onderzoekstalenten? Nee! Als je werkelijk een talent in je vakgebied bent, dan zul je heus wel je weg in onderzoeksland vinden. Zeker als de wetenschappelijke wereld de relatieve waarde van de NWO talentensubsidies gaat inzien.

 

Martijn P.F. Berger, emeritus hoogleraar methodologie en statistiek

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)