Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uitgetypt

Anderhalf jaar geleden verscheen mijn eerste stukje op deze plek. Het was een navelstaarderig verhaal over arme kleine ikke, wanhopig in gevecht met een monsterlijk proefschrift. Datzelfde proefschrift is nu zo goed als leescommissie-klaar. En dit is mijn laatste column.

Mijn eerste column ging over gedachten die niet bevorderlijk zijn bij het schrijven van een proefschrift. Het leek me daarom leuk te eindigen met tips die het schrijven van een proefschrift wèl bevorderen, zoals:

 

- Promoveren is ook maar een baan. Vergeet niet ondertussen te leven.

- Het voltooien van een dissertatie is een ein-de-loos project. Verdeel het in kleine stapjes. De afronding van ieder stapje moet uitbundig gevierd worden. Met een lekker etentje, bijvoorbeeld, of nieuwe schoenen.

- Schrijf bij ieder ingeleverd stuk een leesinstructie voor je promotoren. Waar twijfel je over? Waar moeten de promotoren over meedenken? Zo krijg je een meer doelgerichte discussie.

- Werk niet te veel alleen, met name in de eindfase. Voor die tijd is er afwisseling door onderwijs en congresjes. Ik werkte bij mijn schoonouders op zolder, bij mijn ouders in de schuur en thuis aan de keukentafel met een vriendin die ook moest promoveren.

- Als je jezelf zielig vindt, omdat je een saai proefschrift moet schrijven, bedenk dan wat sommige andere mensen voor hun geld moeten doen.

- Helpt dat niet? Lees Is dit een mens van Primo Levi.

- Vind je de combinatie proefschrift schrijven/klein kind opvoeden zwaar? Kijk dan een avondje reallifesoaps zoals John and Kate plus ei8ht en Octomom. De laatste show gaat over een alleenstaande moeder van veertien kinderen, waaronder een achtling.

- Accepteer dat het boek nooit echt af is. Het kan altijd beter. Definieer daarom ‘af’ als ‘het stadium waarin onderzoeksresultaten dusdanig helder op papier staan dat je ze met vakgenoten kan delen’.

- Probeer niet alles wat je ooit zou willen schrijven in het boek te stoppen. Na de promotie kun je ook nog iets schrijven.

- Regel minstens een jaar voor de verdediging twee bloedmooie paranimfen om corona en publiek af te leiden bij minder fraaie antwoorden.

- Monetize your misery: schrijf een column in Observant over de frustraties van het proefschriftschrijven.

 

Maartje Krabbe

Maartje Krabbe is junior-onderzoeker internationaal strafrecht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)