Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Winnaar Wiskundeprijs

Hoe kun je de treffers van een zoekmachine op internet zo ordenen dat de meeste mensen er baat bij hebben? Een voordracht hierover leverde Ruben van der Zwaan (27), medewerker van de School of Business and Economics, de Philips Wiskundeprijs voor promovendi op. Die is vorige week donderdag uitgereikt tijdens het 48e Nederlands Mathematisch Congres op de campus van de TU Eindhoven.

De twaalf kandidaten hielden een lezing van maximaal twaalf minuten voor een wiskundig geschoold publiek. Van der Zwaan, die werkt bij de afdeling operations research, hield een verhaal gebaseerd op een deel van zijn promotieonderzoek. Daarin is hij op zoek naar de optimale methode om zoektreffers te ordenen. Optimaal voor zowel degene die bijvoorbeeld met het trefwoord ‘lion’op zoek is naar het roofdier bijvoorbeeld als voor degene die meer wil weten over het nieuwste besturingssysteem van Apple. Kortom, een methode die rekening houdt met de zoekintentie.

Belangrijk criterium voor de prijs was de begrijpelijkheid van de voordracht voor niet-specialisten. Van der Zwaan, informaticus van huis uit, heeft er vier volle dagen aan besteed. “Ik heb de presentatie minstens tien keer voluit geoefend, met timer ernaast. Presenteren is gewoon een kwestie van heel veel doen. Ja, het heeft geloond.” De prijs bestond uit een bedrag van 1000 euro en een wisseltrofee.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)