Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

London

Een klein verslagje van het jaarlijkse weekend Londen, met de Boatrace als goed excuus. De roeiwedstrijd op de Thames tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge waar we met het dispuut al jaren langs het water staan en Oxbridge naar de finish schreeuwen. Het was spannend dit jaar. Halverwege de wedstrijd viel er, zo hoorden wij, een cameraman uit de helikopter, tussen de twee boten. Levensgevaarlijk, dus werd de wedstrijd stilgelegd. Honderd meter na de hervatting kwamen de boten bij het gevecht om de ideale lijn in de knoop, brak Oxford een peddel en besliste Cambridge gemakkelijk de wedstrijd. Tot slot verloor een van de roeiers van Oxford na de finish nog in de boot zijn bewustzijn en werd afgevoerd. Ongekend sensationeel, zeker voor een roeiwedstrijd, in Engeland.

Het heeft wel iets, die Engelse sjiek langs de kant. Lekker sfeertje. In Nederland zou mijn haar ervan uitvallen, maar in Engeland is het niet gespeeld. De mannen in mosgroene, gewatteerde jassen. De dubbelloops over de schouder en de dooie fazant nog om de nek. De vrouwen tot en met de slip in Burberry, beheerst nippend van een glaasje witte wijn.

De man in het water had het niet zo op al die welvaart. Het bleek geen cameraman uit een helikopter, maar een anti-elitaire socialist die een krachtig statement wilde maken door de wedstrijd voor bijna een half miljoen mensen te verzieken. “Een geweldloos protest tegen de elite”, aldus de zwemmer. Bij dit soort acties denk ik altijd aan een politiek geëngageerd mens die weet waar hij het over heeft. Een bevlogen, wijze wereldverbeteraar waar ik de discussie nooit van win. Toch vraag ik me bij deze man af wat er volgens hem nu misgaat. Wat moet anders, en hoe? Wat ik op zijn site kan vinden is: het koud serveren van eten in elitaire restaurants, het gooien van een stinkbom op elitaire network-events en het met wc-papier verstoppen van wc’s in elitaire hotelkamers. Deze discussie durf ik denk ik wel aan.

Verder zijn we, heel elitair, naar Tate Modern geweest. Een museum voor moderne kunst waar we naar ‘Poep op een Kapstok’, ‘Poep op een Tandenstoker’ en ‘Ritssluiting op Canvas’ hebben gekeken. Ik hou van linkse hobby’s, probeerde de stukken te begrijpen, maar hiervan ontging mij de betekenis volledig. En wat minder elitair: iedere morgen het Full English Breakfast, halve liters lauw bier zonder schuim en foute clubs met lelijke vrouwen. Topweekend!

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)