Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het geheim van de lift

Beste Truusje,

Vind jij het ook zo saai en stil in dit gebouw? Ik wel, maar ik vind dat niet erg, sterker, ik vind het wel prettig. Het geeft de academische beleidsondersteuning op de Berg juist dat beetje rust dat nodig is om de hersencellen optimaal te laten vibreren. En dat is weer nodig om plannen te bedenken om ons nog beter op de academische wereldkaart te plaatsen. Maar, zul je zeggen, als het over op de kaart zetten gaat, dan hebben we daar de afdeling Fijne Berichten toch voor? De lui van marketing en communicatie? Jazeker, maar vergeet niet, Truusje, dat zij van de verpakking zijn, niet van de productie. En verpakken kun je doen met Radio 538 keihard in de oren, maar voor de productie van intellectuele hoogstandjes is nu eenmaal rust nodig.

Maar laat nou onze nieuwe Vorstand het daar helemaal niet mee eens zijn! Die wil, zo heb ik uit zeer goede bron, ein bisl Aufregung in de tent, een beetje wat wij reuring noemen. Hij vindt het te doods hier, helemaal geen lebendig centrum van universitair intellect. Je ziet het ook aan hem hè, dat hij eronder lijdt als hij ’s morgens die grote houten toegangsdeur open duwt, en dan de glazen tochtdeur. Op dat punt gekomen aarzelt hij soms even, het punt waar hij zich in die immense lege ruimte moet begeven, waar hij weet dat zijn voetstappen hol zullen weerklinken, waar hooguit een eerbiedig knikje vanuit de portiersloge nog wat lucht in beweging zet. Het is de horror vacui die Germanicus even zijn adem doet inhouden, om dan met grote passen de hal te doorkruisen en de trappen naar het tweede verdiep te nemen. Gek hè Truus, dan is iemand zó groot en dan zie je hem toch ineenschrompelen.

Hoe anders is het daarentegen als hij gasten mag ontvangen! En vooral als hij ze al ontvangen heeft (“Enchanté, main nahm ies Paul; ja haha, dat ies main hinternahm”) en gezamenlijk met hen dit pand en deze hal mag betreden! Dan zie je hem stralen en genieten; hij legt een grote amicale hand op de rug van deze, roept een grapje in het oor van gene en beweegt zich bijna dansend door de ruimte. Zelfs zijn blackberry blijft op die momenten in zijn binnenzak, en dat wil wat zeggen hoor.

Nu schijnt hij dus, zo heb ik me laten vertellen, op plannetjes te zinnen om leven in de brouwerij te brengen. Ik houd mijn hart vast. Wij ambtenaren hebben al veel te veel last van die studenten in de onderwijszaaltjes op de B.G. Die maken zo’n godsgruwelijke teringherrie in al die Babylonische talen van ze dat ik het op mijn achterafgangetje bovenin het gebouw bijna woordelijk kan volgen, als ik het kan verstaan tenminste. En alsjeblieft niet nòg meer recepties van allerhande jonge doctoren die hun familie uit Dwingeloo of Einighausen tot in de zesde graad uitnodigen, met hun klompen en hun klederdracht en hun afzichtelijke boeketten! Truus, wat denk jij dat Germanicus gaat verzinnen? Kun je niet eens informeren bij die intieme relatie van je, was het niet de rector?

 

Albert Bergbroeder

 

Beste Albert,

Als jij mijn brieven nu eens een keer goed las dan had je geweten dat het over en uit is met mijn rectortje. Tussen ons, bedoel ik. Maar ik kan je toch wel helpen hoor. Ik zie de eerste tekenen van gedwongen activiteit in ons gebouw langzaam het kopje boven de grond steken. Is het je niet opgevallen dat laatst de lift stilstond? Nee natuurlijk, jij bent een straffe trappensloffer, maar voor een hoop anderen was het even slikken hoor. Defect, storing, ammehoela! Onze voorzitter heeft ergens een knop omgedraaid en een bordje ‘buiten gebruik’ bij de lift gehangen. Slim hè! Iedereen kleppen erover, iedereen de trap op en af en maar klagen natuurlijk, en wat een levendigheid ineens! En o ja, hij heeft de vicevoorzitter een nieuwe rondje bezuinigingen op de huisvestingslasten opgedragen. Albert, we krijgen flexplekken! Leuk hè? Ik zie ons al met onze rolkoffertjes de hele dag door het gebouw struinen, op zoek naar een leeg bureau! Fantastisch! Leve de voorzitter!

 

Truusje Tintemans     

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)