Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Afmattende metahorror

The Cabin in the Woods

Het verhaal: Vijf vrienden – een dom blondje, een nerdy wietroker, een atletisch alfamannetje, een gevoelige jongen en een maagd - vertrekken met een camper naar een afgelegen hut in de bossen. Het plan: een onbezorgd weekend vol seks en drugs. De rest van het verhaal ken je al, of toch niet?

Een prima film voor de komende Night of Terror, want

You think you know the story”. De marketingcampagne van filmstudio Lionsgate benadrukt dat er een nieuwe draai wordt gegeven aan een overbekend gegeven uit horrorfilms: een groep sexy tieners vertrekt naar een afgelegen plek in het bos, waar ze één voor één afgeslacht worden, waarna (optioneel) de maagd als enige overlevende overblijft. The Cabin in the Woods voltrekt zich aanvankelijk nog enigszins conform de wetten van het genre, maar regisseur Drew Goddard (bekend als scenarist van de tv-series Buffy The Vampire Slayer, Alias en Lost) heeft voor de finale een inventieve twist in petto.

Geen angstzweet, maar opgehaalde schouders, want

Ik ken filmliefhebbers die hun neus ophalen voor horrorfilms. Nonsens natuurlijk, want uiteindelijk bestaan er maar twee soorten films: goede en slechte. Helaas valt The Cabin in the Woods in die tweede categorie. Het grote manco is dat de scenaristen zo druk zijn met knipogen naar andere horrorfilms dat uiteindelijk niets anders resteert dan afmattende metahorror. Scream bewees dat een huwelijk van ironie en horror best kan slagen, maar die film wist je bij tijd en wijle behoorlijk de stuipen op het lijf te jagen. The Cabin in the Woods daarentegen wil maar niet spannend of eng worden: een doodzonde voor een horrorfilm. Volgens sommige filmcritici is deze pulpfilm feitelijk een filosofisch essay over nut en noodzaak van horrorfilms. Welke elementaire menselijke behoefte wordt bevredigd door te kijken naar bronstige tieners die op brute wijze door zombies om zeep worden geholpen? Best een interessante vraag, maar helaas heeft The Cabin in the Woods helemaal niets interessants over dit urgente maatschappelijke thema te melden.

Het salomonsoordeel: Opnieuw bewijs voor de totale bloedarmoede waaronder het horrorgenre al enkele jaren gebukt gaat.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)