Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Storm op komst

Film: Take Shelter

Het verhaal: Curtis La Forche (Michael Shannon) werkt voor een bouwonderneming in een stadje in Ohio. Hij is een toegewijd vader en een trouw echtgenoot. Het alledaagse leven van zijn gezin komt op zijn kop te staan als hij last krijgt van onheilspellende nachtmerries. Curtis raakt ervan overtuigd dat een allesverwoestende storm op komst is. Hij begint steeds raadselachtiger gedrag te vertonen en brengt zijn gezin in grote financiële problemen door een megalomane verbouwing van de schuilkelder in de tuin. Is Curtis schizofreen geworden, of is er écht een tornado op komst?

 

Een stormachtig goede film, want:

- Als ze in Hollywood op zoek moeten naar een acteur die een geesteszieke kan portretteren, ligt het telefoonnummer van Michael Shannon – fysiek een soort kruising tussen het monster van Frankenstein en de jonge Christopher Walken – altijd binnen handbereik. Dat Take Shelter werkt, is vooral te danken aan een bezeten Shannon, die de indruk wekt dat onder zijn schedelpan daadwerkelijk een storm van windkracht 11 raast.

- Ofschoon regisseur Jeff Nichols flirt met de conventies van thrillers, rampenfilms en horror, is Take Shelter veel meer dan een genrefilm. Nichols heeft hier namelijk zijn eigen State of the Nation gefilmd: een parabel over de angst die de VS sinds 9/11 in zijn greep heeft. De film is doordesemd van het besef dat de vette jaren voorbij zijn, de Amerikaanse droom verdampt en het einde nabij.

- Ambiguïteit is hét kenmerk van goede kunst en dat heeft Nichols goed begrepen. Hij maakt het zowel aannemelijk dat Curtis langzaam doordraait als dat hij echt naderend onheil voorziet.

- Goed om te zien dat de mythische Terrence Malick (The Tree of Life) eindelijk volgelingen krijgt: op zijn beste momenten lijkt het schilderachtige Take Shelter wel een verloren gewaande vroege film van Malick.

 

Zoek dekking, want:

- Doordat Nichols flirt met de genreconventies van rampenfilms, sijpelt helaas ook wat B-film esthetiek de film binnen, hetgeen nogal vloekt met de fraaie wijze waarop de Amerikaanse Midwest in beeld wordt gezet.

- Tijdens de bombastische finale ben ik zelf op zoek gegaan naar een schuilkelder.

 

Het salomonsoordeel: Een film als een apocalyptische nachtmerrie.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)