Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jort, nu met een verhaal

Brutaal en zelfgenoegzaam, maar inhoudelijk sterk

Jort Kelder is alles waar Beau van Erven Dorens en Rutger Castricum naar zouden moeten streven. Brutaal en zelfgenoegzaam, maar inhoudelijk sterk, innemend en vlijmscherp. Er zullen mensen zijn die afknappen op zijn rechtsige, ietwat zelfvoldane voorkomen, maar ik ben daar niet een van. De programma’s die de oud-hoofdredacteur van Quote in het verleden maakte (o.a. Bij ons in de PC) waren wel hoofdzakelijk fluff: vermakelijke, licht verteerbare kost over het wel en wee van de welgestelden.

Sinds twee weken presenteert Jort voor de VPRO de documentaireserie Het Snelle Geld, waarin de afgelopen 25 jaar kapitalisme wordt bezien in het licht van de huidige crisis. De intro: “In de afgelopen 25 jaar werden we welvarend en verwend, nu zitten we in een crisis. Wat is er gebeurd? Is er misschien iets mis met het kapitalisme?” vraagt een vrouwelijke voice over. “Dat valt te bezien!” antwoordt Jort. Als ‘getuige-deskundige én medeplichtige’ zal hij proberen de ontwikkeling te duiden, onderwijl goedmoedig kibbelend met voornoemde commentaarstem.

Hoe zijn we hier gekomen? Wanneer het in Nederland verdiende salaris ineens niet meer contant wordt meegegeven maar op bankrekeningen wordt gestort, en deze banken ook nog eens fuseren met verzekeringsmaatschappijen, is er een gigantische berg geld om mee te spelen. Dat gaat naar leningen aan het bedrijfsleven, maar ook in de handel voor eigen rekening. Bezit van aandelen en meespelen op de beurs werden bereikbaar voor iedereen, het starre, aristocratische bedrijfsleven werd omver gekegeld door jonge, dynamische professionals, de yuppen. Niet per se negatieve ontwikkelingen, maar bracht dit Angelsaksische model ook een sfeer van meer-meer-meer met zich mee?  

Als bedrijfseconoom en kind van de jaren ’80 is het voor ondergetekende smullen, maar ik weet niet of het programma, ondanks de vaart waarmee het gebracht wordt, iedereen zal weten te boeien, zeker als het vorige Kelder-programma Hoe heurt het eigenlijk? je referentiekader is. Daarbij worden sommige geïnterviewden wel erg vriendelijk aangepakt: Joep van den Nieuwenhuizen heeft een veroordeling aan zijn broek, maar mag hier gewoon beweren dat hij ‘innovatieve financiële constructies’ heeft gebruikt.

De beste documentaire over de financiële crisis blijft Inside Job, maar deze serie geeft een mooi, inhoudelijk Nederlands perspectief. Dat er dingen fout zitten, wil uiteindelijk bijna iedereen toegeven. Zelfs Jort.

 

 

 

 

Jeroen Postma

Het Snelle Geld, VPRO, Ned. 1, do 22.15 uur

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)