Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rechtenstudenten vinden leidingwater te hard

Omdat de studenten bij de rechtenfaculteit liever gekoeld en gefilterd dan gewoon leidingwater drinken komt er bij de common room aan de Bouillonstraat een waterkoeler: een apparaat dat leidingwater koelt en filtert.

De kwestie, zegt de directeur van de faculteit Marlies van Dongen, is wel twee of drie keer in de faculteitsraad ter sprake gebracht. De studenten wilden zo’n apparaat, het bestuur vond het in deze tijd van bezuinigingen te duur en zei dus nee. Van Dongen: “Daarop zegden de studenten toe dat ze er zelf een bepaald bedrag voor wilden neertellen, 750 euro. Dat dekt de aanschafkosten van een tweedehands apparaat dat we overnemen van het Talencentrum. Het jaarlijkse onderhoud, het schoonmaken, kost dan nog 200 euro, dat betaalt de faculteit.”

Die 750 euro, te betalen uit de bestuursmaanden (een financiële vergoeding voor bestuurlijk actieve studenten), prijken dus in de vorige week goedgekeurde vergadernotulen. Maar Jean Swillens, namens Dope lid van de F-raad, ontkent dat er een financiële toezegging is gedaan en zegt dat die passage anders gelezen moet worden: “Zo’n apparaat kost nieuw 1500 euro en wij boden aan om de helft te betalen. Nu komt er een tweedehandse en dan gaat het dus over een veel lager bedrag.” Waarvan de studenten, zo zei Swillens tijdens de laatste raadsvergadering, vervolgens weer niet meer dan de helft zouden willen betalen, ergens rond de 300 euro dus. Directeur van Dongen: “Nee, zo zit het echt niet. Ze hebben 750 euro toegezegd, dat dekt nu de kosten en dat was precies de bedoeling. Het ging niet over de helft van het bedrag.”

De vraag is waarom de studenten eigenlijk een apart apparaat willen als ze ook gewoon flesjes kunnen vullen bij de wc’s. “Dat snap ik ook niet”, zegt Van Dongen.

Swillens legt uit dat water halen op de wc’s op bezwaren stuit bij de studenten. “Dan kopen ze nog liever een flesje. Daarom, zo’n koeler met filter is geen luxe. Water moet toegankelijk worden gemaakt. In de universiteitsbibliotheek staat ook zo’n ding en daar maken studenten druk gebruik van.” Dat komt mede, zegt het studentraadslid, omdat studenten blijkens een klein onderzoekje leidingwater niet zo lekker vinden: te hard, te veel kalk dus.

Een woordvoerder van de Limburgse drinkwatermaatschappij WML daarover: “Vroeger lag de hardheid in Maastricht net boven de 20 Duitse graden  - dat is de maat voor waterhardheid -, nu zit het op 8,1. Onder de 10 geldt als zacht water. Met het filter in die koeler breng je dat terug naar ongeveer 5, maar het verschil kun je niet proeven. Het is zelfs zo dat smaakpanels over het algemeen de voorkeur geven aan wat harder water, dat heeft meer bite, is iets lekkerder.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)