Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rechten aan of onder de maat?

“We schrokken ons dood toen we lazen wat de regionale zender L1 op zijn site had gezet: ‘De rechtenstudie in Maastricht is onder de maat.’ Terwijl we juist goed gescoord hadden.”

De decaan van de rechtenfaculteit, prof. Hildegard Schneider, was al niet zo blij met de kop in Observant 27 van 29 maart over hetzelfde onderwerp. ‘Rechtenstudies UM aan de maat’, stond daar, waarmee uitgedrukt wilde zijn dat de faculteit aan de normen voldoet. Dit in navolging van de wat zuinige bewoordingen waarmee de rechtenvisitatiecommissie en daarna de NVAO de juridische opleidingen in Maastricht van een ‘voldoende’ hadden voorzien. Schneider: “En daar heeft L1 toen onder de maat van gemaakt, dat klopt dus helemáál niet.”

Faculteitsdirecteur Marlies van Dongen nam contact op met de afdeling marketing en communicatie van de UM, of die iets aan de foutieve berichtgeving van L1 kon doen. Caroline Roulaux van M&C benaderde op haar beurt de teletekstredactie van de zender, want daar was het bericht verschenen. Roulaux: “Het kostte me nog enige moeite om uit te leggen wat het verschil is. Ze dachten dat ‘aan de maat’ en ‘onder de maat’ hetzelfde betekende. Vervolgens hebben ze het bericht verwijderd.”

Of een en ander negatieve gevolgen voor de faculteit zal hebben kan Scheider niet beoordelen, zegt ze. L1 heeft het bericht weggehaald maar andere sites hadden het toen al overgenomen. Via Google komt het nog steeds bovendrijven.

Decaan Schneider is des te verontwaardigder “omdat we beter scoren dan andere opleidingen. Op die van Leiden, Utrecht en Nijmegen na hebben we de rapporten kunnen vergelijken en dan steken we met kop en schouders boven de rest uit. Wij hebben de meeste ‘goed’-meldingen op de verschillende aspecten van de opleiding en verder is alles ‘voldoende’. Bij de andere zijn zelfs onvoldoendes uitgedeeld, bij de Universiteit van Amsterdam bijvoorbeeld.”

Schneider heeft haar licht opgestoken bij andere disciplines: “Mij is verteld dat het in de praktijk van de NVAO om het oordeel voldoende of onvoldoende gaat. Bij psychologie, een faculteit die altijd hoog scoort, zeiden ze dat ik blij moest zijn met een voldoende.”

Jammer vindt ze die simpele indeling wel, te meer omdat de prestaties van de faculteit op die manier tamelijk onzichtbaar blijven. “We sturen studententeams naar heel veel moot court competitions, nagebootste rechtzaken, Europees en wereldwijd. Daar scoren we steevast goed tot heel goed. Bij de European Law Moot Court halen we altijd de laatste zestien, van de bijna honderd teams. Dat betekent dat je bij de allerbeste opleidingen van Europa hoort. En ook in de Verenigde Staten zijn we laatst vrij hoog geëindigd. We hebben zelfs mensen van Harvard verslagen.”     

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)