Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zeven UM-masterstudies op eerste plaats

Zeven eerste plaatsen, acht tweede en zeven derde. Daarmee staan 22 van de 34 onderzochte Maastrichtse masteropleidingen in de top drie van hun categorie, zo blijkt uit de KeuzeGids Masters 2012 die vorige week verscheen.

Geneeskunde en International Business gooien al jaren hoge ogen bij de bachelors, maar de landelijke kwaliteitstest voor de masteropleidingen – gebaseerd op het oordeel van de NVAO (accreditatiegegevens) en studenten - laat zien dat ze ook bij de masters voorop lopen. Net als de Arts-Klinisch Onderzoeker, de onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science & Technology, Global Health, forensische psychologie en Management of Learning. Deze laatste haalt de hoogste waardering (8,0) van alle onderzochte UM-masters. Studenten zijn onder andere vol lof over het programma, de toetsing, de docenten en de voorbereiding op de loopbaan.

Het laagste cijfer (5,1) kreeg cultuur- en wetenschapsstudies. Het studentenoordeel over bijvoorbeeld het programma, de toetsing, studielast, informatie en voorbereiding op de loopbaan is lager dan gemiddeld. De experts zijn een stuk milder en tonen zich onder andere tevreden over de kwaliteit van de docenten.

De Universiteit Maastricht eindigde uiteindelijk op een vierde plaats, na de Open Universiteit, Wageningen en Nijenrode, alle drie bijzondere universiteiten. De onderlinge verschillen zijn klein. De OU en Wageningen halen een 6,6, de UM net als Nijenrode een 6,3. De twee Amsterdamse universiteiten sluiten de rij met een 5,7 (VU) en 5,5 (UvA).

De onderlinge verschillen zijn een stuk groter als het gaat om de hoogte van het collegegeld voor een tweede master. De UM vraagt voor elke tweede master €12.000 collegegeld. Utrecht wil €14.400 voor een studie als rechten, maar vraagt voor geneeskunde €19.500. Leiden laat de geneeskundestudent €20.200 betalen, Groningen spant de kroon als het gaat om een medische master: €32.000.

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)