Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De faculteit moet niet zeuren

Beste Truusje,

Ik snap dat best hoor, van die rechtenstudenten die geen water bij de wc willen halen en daarom een eigen apparaat nodig hebben, een waterkoeler die het gemeentepils nog eens extra filtert. Het bericht stond vorige week in dit prachtblad en ik heb er eens stevig over nagedacht. Want natuurlijk, voor columnisten als wij is dit smullen hè, een inkoppertje: die verwende nesten daar aan de Bouillonstraat verdienen billenkoek, het is verdomme crisis en in Afrika hebben ze geeneens wc’s laat staan water uit de kraan. Maar zo gemakkelijk ligt het niet. Ons past een bescheiden en empathische houding. Dit is immers Nederland anno 2012 en dit zijn studenten en dus onze toekomstige leiders. Die zich voor moeten bereiden op een glansrijke carrière en die dat – terecht - wel graag een beetje in stijl willen doen. Dan ga je niet met zo’n flesje naar een groezelige wc om daar een kraan open te draaien waar een miljoen bacteriën dagelijks feest viert. WC’s, daar poep je en daar pies je en daar raak je verder vooral niets aan, of het moest met de ellebogen zijn. En op die manier krijg je je flesje echt niet gevuld. Vandaar ook de opmerking van dat studentraadslid dat “het water toegankelijk moet worden gemaakt”. Dat klinkt gek in onze bejaarde oren, want je dacht dat het drinkwater bij ons toch aardig toegankelijk is, in tegenstelling tot Benin of Mali stel ik me zo voor, maar als je het in het perspectief van deze jongeren plaatst, is het goed te volgen. Voor hen, Truusje, bestaat onze generatie uit een partij viezeriken zonder het minste hygiënisch besef. Dat spettert en dat plast in de toiletten en dat drinkt er ook nog eens aan de kraan, jakkes!

Kortom, je bent student, je wilt wat en dan wil je dus ook iets aparts, iets waar een young executive zich niet voor hoeft te schamen. En wat ik dan weer niet begrijp is waarom zo’n faculteitsbestuur zich zo schraperig opstelt. Zeker bij rechten, nota bene. Want waar klagen hun studenten in alle lijstjes, keuzegidsen en wat al niet het meeste over? Niet over het onderwijs maar over de voorzieningen. En wat wil de faculteit? Studenten. Wat moeten ze dus doen? Die studenten in de watten leggen natuurlijk! Dan ga je niet, mevrouw de directeur, zeuren over een waterkoelertje meer of minder, en dan scheep je ze al helemaal niet af met een tweedehandsje waar ze dan ook nog zelf voor moeten betalen! Sterker, als ik de faculteit was zette ik op elke hoek in het gebouw zo’n apparaat. Een investering die zich terugbetaalt, want ik durf de stelling aan dat elke nieuwe waterkoeler annex filter minstens tien nieuwe studenten oplevert. En dat getal kan gemakkelijk worden opgekrikt met nog wat extra voorzieningen. Maar ja, daar moet de faculteit dan wel voor out of the box gaan natuurlijk, even het benauwde denkraam verlaten en de ramen wijd open zetten. Wat wil de student namelijk nog meer? Die wil, nadat hij zijn inspannende toponderwijs heeft genoten, de stijve nek- en schouderspieren een beetje los werken. Die wil een verlichtende massage rond de gekwelde wervelkolom. En daar is op dit moment niet in voorzien. Terwijl er toch makkelijk een hoekje in de common room vrijgemaakt kan worden waar dan wel geen complete massagetafel maar toch zeker iets kleiners in past, want er bestaat ook nog zoiets als stoelmassage. Waarom komt niemand daarop?

 

Albert Bergbroeder

 

Beste Albert,

Weet je dat ik eigenlijk jaloers ben op die studenten? Die krijgen het toch maar mooi voor elkaar, zo’n waterkoeler op de gang. Terwijl wij hier op de Berg nog zitten te hannesen met gewoon kraanwater is aan de Bouillonstraat de toekomst al begonnen. Maar zo gaat het altijd: alles voor de studenten en het trouwe personeelslid heeft het nakijken. Ik kreeg vorige week al veel verdrietige medewerkers aan mijn deur die zich afvroegen waarom de bestuurders zo nonchalant met hen omgaan. Waarom niet ook aan hun welzijn en hygiëne gedacht?

PS, ik geef zelf ook wel eens een massage. Ben je geïnteresseerd?

 

Truusje Tintemans

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)