Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tijs en Johan komen er niet uit

De Evangelische Omroep gaat graag het gesprek aan, met eenieder die maar luisteren wil. Dat is hun goed recht, net als de verschrikkelijk oprechte mensen die je op straat komen vertellen dat Jezus van je houdt, daar ook vrij in zijn. Tijs van den Brink, de meest evangelische van de evangelio’s, en de helft van niet-heel-komisch duo Knevel en Van Den Brink, is ook niet vies van een fijne conversatie met een andersdenkende. Zodoende presenteert hij nu Adieu God?, een serie gesprekken met bekende Nederlanders die de kerk hebben verlaten. Om ze terug te winnen?

Dat laatste lijkt mee te vallen, althans in de aflevering die ik bekeek. Tijs gaat op bezoek bij Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International en presentator van het gelijknamige programma. Derksens moeder werd door zijn - zeer godvrezende - vader geslagen; zijn vrouw verloor hij ver voor haar tijd. Als kind was hij vervuld van het woord Gods (succesvolle “hersenspoeling”, aldus Derksen, waarop Van den Brink wat lafjes reageert met “wij noemen dat geloofsopvoeding”) maar door deze gebeurtenissen, en hoe de organisatie van de kerk erop reageerde (“ze heeft haar rust gevonden” terwijl Derksen meent dat zijn vrouw daar geenszins naar op zoek was, “wat een gelul”), heeft hij het geloof de rug toegekeerd. De mensen die zich het vroomst voordeden waren de grootste klojo’s.

Het wordt een interessant gesprek, maar dat komt meer doordat Derksen het gaandeweg overneemt dan door de vragen van Van den Brink. Derksen valt het georganiseerde geloof aan en betwist het bestaan van een opperwezen met de wereld als bewijsstuk A. Van den Brink voert een nogal halfslachtige verdediging en zegt dat het negatieve van de gelovigen komt, niet door het Woord zelf. Tot elkaar komt men niet echt, maar het gaat wèl ergens over.

Doordat Derksen het gesprek draagt blijft het programma zeker een half uur boeiend, maar het is natuurlijk zeer de vraag of dit met elke gast het geval zal zijn. Toch was ik positief verrast: het wordt nergens echt prekerig, en het zoeken naar een alomvattende Waarheid blijft achterwege. Best de moeite waard.

 

 

 

Jeroen Postma

Adieu God? EO, Nederland 2, do 23.55

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)