Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Melancholische roadmovie

Film: This Must Be The Place

Het verhaal: De excentrieke Cheyenne (Sean Penn) was ooit een succesvolle gothic rockster. Optreden doet hij allang niet meer, maar hij kleedt zich nog altijd alsof hij zó met The Cure het podium op moet. Verder ademt zijn verschijning een en al troosteloosheid; volkomen uitgeblust sloft Cheyenne door het leven. Aan zijn lethargische toestand komt een einde als zijn vader overlijdt. Cheyenne besluit de onvolbrachte queeste van zijn vader te voltooien: de nazibeul opsporen die diens leven tot een hel maakte. Het resulteert in een louterende reis dwars de Verenigde Staten, met tal van toevallige ontmoetingen.

 

Eén van de wonderlijkste films van het jaar, want:

- Sean Penn wil nog wel eens schmieren, maar zijn vertolking van Cheyenne is prachtig. Penn zet de ex-rocker neer als een soort comateuze kruising tussen Robert Smith (The Cure), Ozzy Osbourne en Antony Hegarty. Ondanks al zijn lijzige gemompel, de pruik, de eyeliner en de nagellak slaagt Penn erin om humor en melancholie in zijn vertolking te leggen.

- This Must Be The Place is de eerste Engelstalige film van de Italiaan Paolo Sorrentino, die naam maakte met Il Divo en Le Conseguenze Dell’ Amore. De Napolitaan heeft de naam een meesterstilist te zijn en die reputatie maakt hij hier volledig waar. Het lijkt erop dat Sorrentino het grotere budget dat hij tot zijn beschikking had volledig heeft besteed aan ingewikkelde kraanshots. Voor kijkers met een goed oog voor filmtechniek is het genieten geblazen.

 

Een typisch geval van vorm boven inhoud, want:

- Een goedgeluimde recensent zou schrijven dat Sorrentino een poëtische ode brengt aan het mythische Amerika dat we kennen uit de films van de gebroeders Coen, David Lynch en Wim Wenders. Maar je kunt ook stellen dat de maniëristische Sorrentino gewoon wat tot op de draad versleten roadmovie clichés zit op te warmen.

- Over de ontknoping van de nazi-jacht zal ook een goedgeluimde recensent weinig positiefs weten te schrijven.

 

Het salomonsoordeel: Een onevenwichtige roadmovie die overeind blijft dankzij enkele ronduit briljante scènes. Want een film waarin David Byrne This Must Be The Place live vertolkt, kan nooit écht slecht zijn. Toch?

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)