Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

WE-festival: meer dan alleen een feest

Een ‘community’ creëren, dat is wat de organisatoren van het WE-festival hopen te doen. Het festival, dat wordt georganiseerd door studenten in samenwerking met onder meer het Landbouwbelang, de Universiteit Maastricht, Novum en het Green Office, wordt van 8 tot en met 13 mei voor de derde keer gehouden. Het programma is divers: ’s ochtends yoga in het park, ’s avonds een vegetarisch diner en tussendoor een workshop improvisatie of een filmscreening.

Volgens Aarjan Aranjo, Chris Klän en Johanna Ranulla – alle drie UCM-studenten en onderdeel van de kern van organisatoren – is het de kracht van het WE: het samenbrengen van studentenactiviteiten, zodat het niet gaat om losse workshops of feesten, maar om een framework waarin studenten elkaar gedurende het festival kunnen ontmoeten. “Twee jaar terug wilden we de verschillende activiteiten en feesten van het Landbouwbelang samenvoegen”, vertelt Aranjo. “Uit dat idee is het WE-concept voortgekomen.”

Vorig jaar kregen de studenten vlak voor het evenement een zware tegenslag te voorduren: Sofia Tussis, UCM-student en ook actief in de organisatie van het festival, overleed. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen toch door te gaan met het festival, en toen heeft het zijn waarde bewezen. We kenden Sofie goed. WE bleek een belangrijke, mooie plek voor de ‘community’ om met haar verlies om te gaan. Veel mensen kwamen daar echt samen.”

En dat is waar WE om gaat. “We vinden het belangrijk om een gemeenschapsgevoel te creëren”, zegt Klän. “Dat klinkt gezapig, ik weet het. Maar aan de andere kant: het festival gaat ook over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, die we ook alleen maar samen kunnen oplossen.” Dat groepsgevoel moet overgebracht worden door activiteiten. “Om die te laten slagen, moet het publiek participeren”, zegt Klän.

Dat klinkt mooi, maar al pratend blijkt er toch een lacune te zitten in de ‘community’: de drie organisatoren verwachten meer internationale studenten dan Nederlanders. “De Nederlandse studenten hebben toch vaak al hun eigen cirkeltje en activiteiten”, zegt Klän. “Het is het bekende probleem in deze studentenstad: de internationals en de Nederlandse studenten hebben de neiging in hun eigen groepjes te zitten.” Volgens Aranjo gaat het dan over traditionele studentenverenigingen: “Er bestaat voor de Nederlandse studenten al een kader om activiteiten in te organiseren. We hebben ook niet met die verenigingen samengewerkt.”Aan de ene kant zonde, zeggen ze bij WE. “Aan de andere kant; die hebben ook niet echt een agenda, terwijl wij met het festival wel bepaalde politieke en maatschappelijke thema’s willen behandelen”, zegt Klän.

Over gebrek aan erkenning heeft het festival in ieder geval niet te klagen. Deze derde editie is groter dan de twee voorgaande, en zal zelfs over de grenzen gaan door een samenwerking met het CommOn festival, een serie internationale festivals die na elkaar zullen plaatsvinden in onder meer Brussel, Gent en Hasselt.

Johanna Ranulla: “We hebben het idee dat we iets blijvends hebben bedacht. Het zou ideaal zijn als we vanaf volgend jaar ook echt, gelijk vanaf september, met een aparte groep aan de slag kunnen.” Dan stoot ze haar medeorganisatoren aan: “Wisten jullie trouwens dat het ME-festival een week na ons komt? Dat staat voor Maastricht Entrepeneurship… ik geloof dat bedrijven langskomen of zo…” Er doemt een beeld op van bankiers en slechts op winst beluste multinationals. Aranjo gniffelt. “ME. En WE. Dat kan haast geen toeval zijn. Ikke, ikke, ikke, geld verdienen: daar staan wij dus niet voor. We v. Me!.”

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)