Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zuyd gebruikt wetenschappelijke inzichten goed

Vijf zorgopleidingen van Zuyd Hogeschool vertalen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zo goed naar de praktijk, dat ze er een speciaal keurmerk voor krijgen.

Onderwijskeurmeester NVAO beoordeelt niet alleen het niveau van opleidingen, maar kan ze ook een ‘bijzonder kenmerk’ geven als ze erg goed scoren op een bepaald gebied. Eerder kregen opleidingen onder meer zo’n keurmerk voor hun prestaties op het gebied van internationalisering of duurzaamheid.

De zorgopleidingen van Zuyd Hogeschool gooien hoge ogen met hun ‘evidence based practice’: uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek worden er meteen vertaald naar de praktijk en in het onderwijs verwerkt. Dat is volgens de NVAO uniek. De hbo-bacheloropleidingen ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, verloskunde en verpleegkunde krijgen het keurmerk vanmiddag toegekend.

Eigenlijk zouden alle opleidingen wetenschappelijke resultaten in het onderwijs moeten verwerken, stelt lector Sandra Beurskens op de site van Zuyd Hogeschool. “Een patiënt met doorligwonden heeft geen behoefte aan een goede onderzoeker, maar aan een goede verpleegkundige die hem behandelt volgens de laatste inzichten.” Nu is de wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs volgens haar vaak beperkt en leren studenten hooguit hoe ze literatuur kunnen vinden en een onderzoekje moeten opzetten.

 

HOP, Marijke de Vries

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)