Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waarom zijn we op aarde?

Beste Albert,

Laatst kreeg ik een boek onder ogen dat mij aan het denken zette omdat het zo van toepassing is op onze werkomgeving, onze uni. Het heet ‘Waarom ben je op deze aarde’, en het is geschreven door een man die, ik citeer, “op zijn 41e in zijn pas aangelegde tuin op een biels viel en een hersenkneuzing kreeg. Een jaar later had hij voor het eerst contact met andere zijde”. Nou vraag ik je Albert, heb jij wel eens contact met andere zijde gehad? Ben jij wel eens met je kop op een biels gevallen? Of heb je geen biels? Dan is het natuurlijk moeilijk. Sprekend voor mezelf, ik kan nogal jaloers zijn op zo’n meneer voor wie een hersenkneuzing al voldoende is om een geheel nieuwe wereld te betreden. En ineens viel me de metafoor op: want hersenkneuzingen, daar doen we hier allemaal aan, denk je niet? Als er ergens een plek is waar hersenen worden gepijnigd en gemarteld, dan zijn het wel onze universitaire kamertjes en laboratoria, onze tutorgroepjes en studiezalen. En niet te vergeten, onze vergader- en bestuurskamers! Daar vinden toch vaak de grootste cerebrale kneuzingen plaats, als je ziet voor welke opgaven onze leiders en leidsters zijn gesteld. Daar struikelt men dagelijks als het ware over losliggende bielzen in het eigen tuintje. Maar, vraag ik dan, leidt dat alles ook tot diepere spirituele inzichten en ervaringen? Want dat is wel de bedoeling, leer ik van dit boek. En kun je het zien aan mensen als ze zo ver zijn? Gedragen ze zich anders? Vertonen ze meer liefde en dankbaarheid? Kunnen ze loslaten en vergeven? Is hun aura wel schoon? Zijn ze, om het maar even in mijn eigen woorden te zeggen, een beetje zen geworden?

Nu lijkt het me een aardig idee onze bestuurlijke elite eens met deze blik te bekijken, op hun zen-gehalte. Ik beperk me tot de decanen, en eerst de binnenstad. Jos L., ja, daar is wel enige onthechting zichtbaar, loslaten en vergeven doet hij met een glimlach. Rein de W. Is meer het worstelende tiep, vind je niet? Loslaten vind hij lastig, maar hij is wel op de goede weg. Harm H. worstelt ook. Hij ziet veel beren op zijn pad en heeft de neiging die preventief te ruimen, als je me nog een metafoortje toestaat. En dat is iets anders dan liefdevol loslaten en vergeven. Ik zou hem willen verwijzen naar zijn ‘begeleidingsengel’, want die schijnen we allemaal te hebben, sterker, “de engel is altijd bij je en er kunnen er zelfs meer zijn als je die nodig hebt”, zegt mijn boek. Mooi hè, en gratis voor niks! Een paar straten verder, bij Hildegard S., ligt het weer anders. Ze glimlacht veel en dat wijst altijd op liefde en dankbaarheid. Logisch natuurlijk als je man net een lintje heeft gekregen. Een onthecht uiterlijk helpt ook. Maar ze zit pas op haar post en dat maakt het zen-gehalte wat moeilijk meetbaar.

Dan de Maas over, naar die andere bestuurlijke dame, Bernadette J. Die doet veel aan introspectie denk ik, dat brengt haar vak ook met zich mee, en is, aangezien ze ooit heeft bekend evengoed als automonteur haar brood te kunnen verdienen, stevig op weg naar het zen-schap want dat heeft ook iets met motoronderhoud te maken. Zo heb ik me tenminste laten vertellen. Rest, beste Albert, jouw naamgenoot Albert S.. Boeiend maar gecompliceerd geval, een vechter die zich met een bijl afreageert op stukken hout, is dat zen? Hij weet volgens mij best ‘waarom hij op deze aarde is’, alleen vertelt hij dat niet want “dat gaat niemand wat aan”. Zo kennen we hem, strijd- maar ook dankbaar?

 

Truusje Tintemans

 

Beste Truusje,

Ik sta geheel paf van je spirituele analyse. Zelf weet ik absoluut niet waarom ik op deze aarde ben, en ik dacht dat zulks ten diepste voor de hele UM gold, in ieder geval voor de Berg, alle missie-statements ten spijt. Kun je je licht bij gelegenheid ook nog eens laten schijnen over ons driemanschap hier?  Ik heb mijn twijfels bij een paar aura’s op de tweede verdieping, maar ik krijg er geen vinger achter.

 

Albert Bergbroeder

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)