Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jamie is een knuffelklootzak

Neem het aan van iemand die een flink aantal restaurantkeukens van binnen heeft gezien: alle chefkoks zijn dictatoriale eikels. Dat is niet alleen traditie, dat is ook broodnodig, er wordt meestal onder zoveel druk gewerkt dat de vriendelijkheden achterwege blijven. “Voordat we beginnen: alsjeblieft, alsjeblieft, dankjewel, dankjewel. Nou ga ik het de rest van de avond niet meer zeggen,” zo sprak een Maastrichtse chef waaronder ik werkte zijn nieuwe medewerkers toe op hun eerste dag. Kneiterhard werken is de norm, orders zijn er om opgevolgd te worden, en als er geen resultaat wordt geleverd krijg je ongenadig op je kloten. De enige plek die hiërarchischer is dan de keuken van een kwaliteitsrestaurant is het leger. Als vijftienjarig jongetje zat ik nog wel eens bijna huilend in de personeelskleedkamer, als zeventienjarige jongen maakte ik al zelf wel eens mensen aan het huilen. Na sluitingstijd drink je een biertje met elkaar en is alles weer goed.

Gezien het feit dat bijna alle bekende tv-koks in zo’n omgeving zijn opgeleid en zeer waarschijnlijk ook deze beroepsdeformatie hebben opgelopen, is de manier waarop ze zich presenteren in hun kookshows grotendeels een act. Beroepschagrijn Gordon Ramsey acteert trouwens ook, maar hij dan weer de andere kant op. Dat ter overweging: zelfs onze favoriete knuffelkok Jamie Oliver is achter de kachel in zijn eigen restaurant een raszuivere klootzak, anders zou hij het nooit zo ver hebben geschopt.

Goed aan de programma’s van Oliver: ze nodigen echt uit tot zelf koken, omdat hij laat zien dat de dingen die hij doet helemaal niet zo moeilijk zijn, en hoe je maximaal ‘lekker-rendement’ uit je keukentijd haalt. Het gaat immers om het resultaat, niet dat je het zo gezellig vindt om in de keuken te staan. In Jamie’s nieuwe reeks, 30 Minute Meals, ligt het zwaartepunt hier helemaal. We hebben het allemaal druk, we gaan dus niet elke avond twee uur in de keuken staan, maar we willen wel lekker eten. Zodoende laat hij hier zien hoe je in een half uur twee prima gangen op tafel zet. En dat is voor de meeste kijkers een stuk nuttiger dan wéér een complexe visbereiding van Robert Kranenborg. Eerste les voor de hobbykok: als je erbij moet zeggen dat je er uren voor met potten en pannen in de weer bent geweest, dan was het misschien niet helemaal de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

Jeroen Postma

Jamie’s 30 Minute Meals, RTL4, di en vr, 16.35

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)