Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een latente hang naar Freud

Een latente hang naar Freud

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

 

Hoe leer je studenten om een boekbespreking te schrijven? Neem ze mee naar de kelder van de UB binnenstad en laat ze een boek kiezen uit de oude Jezuïetencollectie zoals de UM die ooit van de kloosterorde heeft gekocht. Keus genoeg: 260.000 boeken, meest van intellectuele signatuur. Dat bedachten de psychologen voor hun studenten van het honours programma, die tegelijk proeven aan de historie van hun vak.

Afgelopen dinsdagmiddag verzamelden de studenten zich in een zaaltje van de UB. Twintig vrouwen en één man. De vrouwen zijn bij psychologie in de meerderheid, maar ook het meest toegewijd, zegt prof. Harald Merckelbach, die het vak samen met Rob de Vries verzorgt. "Beschrijf even wat jullie hebben uitgekozen."

De meesten houden een exemplaar vast met sleetse kaft en verkleurde pagina’s, vaak uit de eerste helft van de twintigste eeuw. “Ik heb Doodsdrift, castratie en depressie gekozen”, begint een studente. “Het is uitgegeven in 1948. De auteur Herman Musaph is duidelijk een aanhanger van Freud, alles linkt hij aan Oedipus, aan onderdrukte verlangens. Grappig, niet echt wetenschappelijk verantwoord.”

De volgende toont een boekje uit 1909 met vijf lezingen van Freud, vertaald door psychiater en schrijver Frederik van Eeden. “De bladzijden zaten nog aan elkaar vast, ik was de eerste die het las. Het gaat over hysterie, hypnose, vrije associatie, makkelijk te begrijpen allemaal.”

Freud blijkt populair want ook Traumdeutung, Psychopathologie des Alltagslebens en Die Zukunft einer Illusion passeren de revue. “Ik bespeur hier onder de Duitse studenten een sterke latente hang naar Freud”, concludeert Merckelbach. Al ontbreken ook Pavlov, Descartes en Fromm niet.

Maar hoe recenseer je zo’n boek? Zorg dat je eigen mening erin staat en de context waarin het is geschreven, zegt gastdocent Sander Bisscheroux (Charlemagne College). En haalt in de geest van de bijeenkomst een oude toneelwet van Tsjechov van stal, die dicteert dat het einde terugwijst naar het begin. “Als je in het begin een pistool laat zien, moet dat aan het eind worden afgevuurd.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)