Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pim was hier

Pim was hier

Photographer:Fotograaf: Archief Observant

Ooit werkte Pim Fortuyn aan de UM

En, heeft hij zijn voorganger nog herdacht, samen met zijn medewerkers? Jorg de Vette, hoofd van het Center for European Studies ( CES), moet even nadenken. “O, Pim! Dat is lang voor mijn tijd geweest. Veel mensen weten niet eens meer dat hij hier directeur was.”

Inderdaad, dat was hij, Pim Fortuyn, in 1988. Parttime, met een contract van twee jaar aangesteld, maar dat heeft hij niet uitgediend. Wel nog nieuwe wijnrode vloerbedekking laten leggen. En gedesillusioneerd vertrokken toen de grootse plannen van de toenmalige collegevoorzitter Vredevoogd om het CES tot centrum van de universitaire internationalisering te maken, inclusief opleidingen als European Legal Studies, deels stukliepen op facultair verzet. Was het CES niet gewoon een clubje dat cursussen verzorgde voor Amerikaanse studenten? Daar ga je toch niet je internationale studieprogramma’s aan overdragen? Nou dan. De nieuwe directeur wilde ook andere doelgroepen aanboren, managers uit het midden- en kleinbedrijf, en Amerikaanse en Japanse zakenlui, maar die kwamen niet. Fortuyn was in die dagen net academicus af en bewoog zich op de adviesmarkt. Fortuyn en Partners. Even later zou hij ook nog directeur van de OV-jaarkaart worden.

Fortuyn interviewen was een aparte ervaring. Charismatisch en overtuigend, zeker, maar ook snel geïrriteerd en soms ronduit en bewust intimiderend. Hij was net nogal onheus geportretteerd in de Volkskrant, vertelde hij, en zo liet hij zich dus niet door het journaille behandelen. “Dat was echt een schunnig artikel, maar ik pak hem nog wel eens terug.”

Dus als ik iets vervelends van plan was, wist hij me te vinden; hij zei het met zoveel woorden.  

Maar eerlijk was hij ook. Over zijn plannen met het CES: “Het kan mislukken. Is dat een schande? Ben ik daarmee een zak? Welnee.”

 

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)