Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De beste werkgever

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland is onlangs uitgeroepen tot de beste werkgever van Nederland. In de top 50 van beste werkgevers die door VNU Media wordt gemaakt staat slechts één universiteit: Wageningen Universiteit op plaats 33. In de top 50 van beste werkgevers voor jonge hoogopgeleiden die door Intermediair wordt opgesteld staat ook slechts één universiteit: de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 38. De UM ontbreekt in deze lijstjes.

De beste werkgevers bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden en geven hun medewerkers “een goed gevoel bij de organisatie waarvoor ze werken”. Universiteiten hebben dat kennelijk niet. Een recent rapport van de vereniging van universiteit VSNU laat zien waardoor dat komt.

Uit het rapport ‘Prestaties in Perspectief’ blijkt dat universiteiten steeds vaker tijdelijke contracten bieden. In 2003 had 48% van de werknemers aan een universiteit een vaste aanstelling, in 2010 was dat nog maar iets meer dan 40%. Inmiddels heeft bijna 60% van de werknemers aan universiteiten een tijdelijke aanstelling.

Nederlandse universiteiten betalen ook karig. Een hoogleraar aan een Amerikaanse topuniversiteit verdient bijna het dubbele van zijn Nederlandse collega. Aan een Engelse topuniversiteit of eentje in Zwitserland verdien je als hoogleraar 60% meer dan hier in Nederland.

Voor deze karige beloning moet wel steeds harder gewerkt worden. Zo is in tien jaar tijd de onderwijsbelasting ruwweg met 40% toegenomen. Het verkrijgen van onderzoekssubsidies is tegelijkertijd steeds moeilijker geworden. Het honoreringspercentages bij NWO-aanvragen daalde tussen 2006 en 2010 van 24% naar 16%. Ondanks dat zijn onderzoekers steeds productiever geworden. De afgelopen tien jaar is het aantal wetenschappelijke publicaties met 25% toegenomen en het aantal promoties zelfs verdubbeld. Het aantal publicaties van een Nederlandse onderzoeker is ruim de helft meer dan dat van een gemiddelde Engelse onderzoeker en meer dan het dubbele van een gemiddelde Amerikaan.

Nederlandse onderzoekers zijn niet alleen productief, de kwaliteit van het onderzoek is ook hoog. Het aantal keren dat Nederlands onderzoek wordt geciteerd ligt 40% hoger dan het wereldgemiddelde. Alleen Zwitserse en Deense onderzoekers worden vaker geciteerd.

Steeds meer presteren onder steeds slechtere arbeidsvoorwaarden, zo kun je het werken bij de universiteit samenvatten. Daarmee scoor je niet hoog op de ranglijst van meest aantrekkelijke werkgevers. De vraag is of universiteiten dit kunnen volhouden als door de ontgroening de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Nu al wint billen wassen van bejaarden bij Buurtzorg Nederland het in de ranglijstjes van werken bij een universiteit.

 

 

 

 

Wim Groot

Wim Groot is hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)