Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wiel Kusters schenkt tekeningen van Kemp aan UB

UB wil oude collecties toegankelijker maken voor een breed publiek

 

"Ik heb er tien jaar mee geleefd maar ik vind nu dat ze aan de gemeenschap toebehoren." Met deze woorden schonk hoogleraar letterkunde Wiel Kusters elf nogal wonderlijke tekeningen van de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp aan de universiteitsbibliotheek. De schenking - vorige week dinsdag in de UB binnenstad - viel samen met de lancering van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds; dat is bedoeld om de bijzondere UM-collecties als die van de Jezuïeten voor een breed publiek toegankelijk te maken. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Maastrichtse historische instellingen, leden van de UM-Kunst en Cultuurcommissie en de ambassadeurs van de Jezuïetencollectie.

Kusters, biograaf van Kemp (1886-1967), kreeg de tekeningen tien jaar geleden van een journalist van het Limburgs Dagblad, die ze in een kast aantrof tijdens een verhuizing van de krant. Eén ontbreekt, bekend is dat Kemp er twaalf heeft gemaakt. Ze dateren van 1931 en tonen ballet-taferelen of “choreografische fantasieën”, zoals Kusters ze noemt.

De bijgaande tekst is in het Engels, een soort “Kemp-Engels” - de latere P.C. Hooftwinnaar heeft alleen lagere school gehad. De tekeningen stuurde hij naar een kennis in de VS. “Het was een poging om uit te breken uit Maastricht, een soort droom van hem om bekendheid te verwerven in het buitenland. ”

De UB kreeg in 1994 al de persoonlijke bibliotheek van Kemp in bruikleen en in 2002 kocht de UM een collectie brieven en handschriften. Het persoonlijke archief van ‘de man in het zwart’ bevindt zich in het Regionaal Historisch Centrum Limburg, en zijn schilderijen – vorig jaar nog geëxposeerd – liggen in het Bonnefantenmuseum. Menigeen hoopt dat de nalatenschap in de toekomst digitaal toegankelijk is via zoiets als Kemp.nl.

Tijdens de bijeenkomst citeerde Kusters: 

Ik voel mij door het licht verplicht te leven/maar eer ik me aan die plicht om ’t licht wil geven/moet ik weten, of het nog anders is/dan in brand gevlogen duisternis.

 

Maurice Timmermans

 

Lees volgende week het afscheidsinterview met Wiel Kusters, die per 1 juni met emeritaat gaat

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)