Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten lenen én sparen

Een derde van de studenten leent bij DUO: gemiddeld 365 euro per maand. Toch heeft 70 procent 4500 euro spaargeld achter de hand. Een op de vijf studenten leent alleen om leuk te kunnen leven, constateert het Nibud bezorgd.

“Dat zou ik niet doen”, zegt de Maastrichtse tweedejaars International Business Daniel Schulz. “Als je geld nodig hebt om je studie te kunnen betalen is het oké om te lenen, anders lijkt het me een slecht idee.” Supplied chain management student Derek de Gruijter zou het wel overwegen, maar “alleen als je zeker weet dat je het binnen afzienbare tijd kunt terug betalen. Je moet genieten van het leven, maar er is wel een grens.” “Als ik geld nodig heb, vraag ik het aan mijn vader”, lacht zijn studiegenoot Lauranne Baiverlin. “Ik denk dat je alleen moet lenen als je het geld écht nodig hebt. Het is stom om jezelf in een gevaarlijke positie te brengen voor zoiets als een vakantie.”

In het verleden leende één op de tien hbo- en wo-studenten bij DUO, maar inmiddels is dat aandeel opgelopen naar 38 procent, blijkt uit het onderzoek dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting hield onder bijna drieduizend studenten. Wie vier jaar lang gemiddeld 365 euro leent, moet straks exclusief rente minstens 17.500 euro terugbetalen. Dat bedrag zal verder toenemen, verwacht het Nibud, nu de overheid een hogere bijdrage van studenten verlangt. Aan de andere kant vindt het leeuwendeel van de studenten sparen belangrijk en maakt zich zorgen als dat niet lukt.

Alle studieleenwijzers ten spijt weet de helft van de studenten nog altijd niet dat geld lenen bij DUO vanaf dag één rente kost. Twee derde vindt zijn leengedrag “geheel verantwoord” en de helft was niet bang dat ze hun schuld niet zouden kunnen aflossen. Studenten schatten hun startsalaris echter vaak onrealistisch hoog in.

Gemiddeld hebben uitwonende studenten 915 euro per maand te besteden en thuiswonende studenten 535 euro. Hun maandelijkse kosten bedragen respectievelijk 1093 en 603 euro, maar omdat hun ouders (een deel van) de huur of het collegegeld betalen kunnen de meesten toch rondkomen.

 

HOP/CF

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)