Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De bikkelharde strijd om de kaartjes

De bikkelharde strijd om de kaartjes

Photographer:Fotograaf: Archief Mark Vluggen

Reportage van onze man in Cannes

So, where’s the Cannes Film Festival being held this year?”, vroeg Christina Aguilera zich ooit in een interview af. Weinig zekerheden in dit leven, behalve de domheid van prefab popsterretjes en het feit dat in mei het filmfestival van Cannes van start gaat: het belangrijkste filmfestival ter wereld. Dankzij mijn bijbaan als hoofdredacteur van het Lumière Magazine mag ik jaarlijks naar Cannes. Zelfs bij collega-onderzoekers bij de School of Business and Economics die in geen jaren een bioscoop van binnen hebben gezien, bespeur ik soms enige jaloezie. Want Cannes, dat is een decadent parallel universum voor de rijksten der aarde, met oesters en champagne à volonté. Die illusie hou ik vanzelfsprekend graag in stand, maar speciaal voor Observant zal ik toch een paar gaatjes in die zeepbel prikken.

We bivakkeren in een appartement (in warme Provencekleuren) op de top van le Suquet, een pittoresk deel van de stad met tientallen toeristenvallen, maar desalniettemin een aangename  wijk. De ligging is prima; op ongeveer vijftien minuten lopen van het Palais des Festivals. Het appartement ligt boven een sushirestaurant, waarvan de luchtkoker in onze douchecabine lijkt te eindigen, ofschoon die vreemd genoeg meer naar paella dan naar sushi ruikt.

Ik probeer dagelijks vier of vijf films te zien. De wekker gaat rond 07.00 uur; om 08.30 gaat de eerste filmvoorstelling van start. Alle festivalgasten hebben een badge die hen toegang tot de filmzalen verschaft. Voor de meeste films dien je minstens een uur voor aanvang in de rij te gaan staan. Geen grotere frustratie dan dat je na een uur in de rij het bordje met complet voor je neus krijgt.

De competitiefilms, die dus meedingen naar een Gouden Palm, zijn een verhaal apart. De premières vinden plaats in het Grande Theatre Lumière, met een capaciteit van 2300 (!) zitplaatsen. Voor deze zaal moet je vooraf kaartjes zien te krijgen. Omdat het drukker is dan vorig jaar is deze strijd bikkelhard. Het ticketsysteem is een soort natte droom voor speltheoretici en een uitleg daarvan zou minstens één volledige pagina beslaan. Tickets zijn een schaars goed hier en de festivalorganisatie houdt dan ook een zwarte lijst bij van gasten die tickets hebben aangeschaft, maar niet kwamen opdagen. Wie meerdere toegangskaarten onbenut laat, kan op een schorsing rekenen.

Ook gelden hier kledingvoorschriften. Voor de ochtend- en middagvoorstelling is ‘tenue correcte’ voorgeschreven. In de praktijk betekent dit dat strandkledij verboden is, maar verder luistert het niet zo nauw. Voor de galapremières ’s avonds – waar dus ook de cast en de regisseur aanwezig zijn – geldt voor mannen een smoking, voor vrouwen galakleding. De controle hierop is strikt: wie zonder vlinderdas arriveert, kan rechtsomkeert maken.

Betaalde liefde

Het regent al dagen. Afgelopen zondag stond de Roemeense competitiefilm Beyond the hills van Cristian Mungiu op ons programma. De film zou vertoond worden in de Salle du 60e, een tent naast het Palais des Festivals, maar het was zo stormachtig dat de hele boel dreigde in te storten. De voorstelling werd afgelast.

Heb je al goede films gezien, wou u weten? Het hoogtepunt in de competitie tot nu toe - halverwege het festival ging deze Observant ter perse - was Amour van de Oostenrijker Michael Haneke, een film over ouderdom, dood en liefde. Haneke volgt een ouder echtpaar waarvan de vrouw een beroerte krijgt en deels verlamd raakt. Het is een tedere, delicate film, een film waarvan je de emoties die erbij horen pas enkele dagen later in volle hevigheid begint te voelen.

De liefde is een belangrijk thema dit jaar, maar dan niet in de boy meets girl-variant. Betaalde liefde staat centraal in Paradis: Liebe, een film waarin goed in het vlees zittende Oostenrijkse vrouwen op seksvakantie gaan in Kenia. De Franse competitiefilm De Rouille et d’Os gaat over de gemankeerde liefde tussen een straatvechter en een gehandicapte orkatrainster, prachtig vertolkt door de Belgische Matthias Schoenaerts en de Franse ster Marion Cotillard. De uit Rundskop bekende Schoenaerts lijkt zowaar een kanshebber op de prijs voor de beste acteur, maar de concurrentie is heel sterk. Bijvoorbeeld van Mads Mikkelsen, de Deense ster die schittert in het pakkende Jagten van zijn landgenoot Thomas Vinterberg (Festen), een heel klassiek gemaakt drama over een dorpsleraar die ten onrechte wordt beschuldigd van kindermisbruik.

Nachtbrakerscafé

Na afloop van de premières worden er talloze parties in de stad georganiseerd. Verwacht daar niet te veel van; de meeste feesten waar ik voor uitgenodigd word, laten zich het best vergelijken met een nieuwjaarsreceptie van de UM, zij het met betere catering en mooiere mannen en vrouwen. Voor alle festivalgasten die niet aan een uitnodiging voor een feestje zijn geraakt (en dat zijn er veel) is er Le Petit Majestic, een onooglijk nachtbrakerscafé aan de achterkant van het majestueuze Hotel Majestic, waar tot diep in de nacht op straat wordt gedronken. Dit is de plek waar filmjournalisten op jacht gaan naar een one-night-stand.

Inmiddels zijn achttien van de tweeëntwintig competitiefilms van Cannes aangekocht voor distributie in Nederland en die kun je dus later dit jaar in de Nederlandse bioscopen gaan zien. Voor de eerste competitiefilm kun je zelfs vanaf vandaag (24 mei) in Maastricht terecht: On the Road. De wereldpremière in Cannes vindt plaats op woensdagavond 23 mei, dus ik kan je niet vertellen of het een meesterwerk is. Maar dat is nou net het mooie van zo’n festival: zonder ook maar één recensie over de film te hebben gelezen, neerploffen in de zaal en de geheimen van een film ontdekken. Volgend jaar graag weer.

 

Mark Vluggen

Cannes voor dummies

In tegenstelling tot nagenoeg alle andere filmfestivals ter wereld is dat van Cannes niet toegankelijk voor het publiek. Enkel vooraf geaccrediteerde filmprofessionals kunnen aan kaartjes geraken. Cannes is ook simpelweg te klein om een groot publieksfestival te huisvesten; de havenstad barst nu al uit zijn voegen door de toestroom van bijna twintigduizend filmprofessionals en -journalisten. De gemeente schijnt met hoteleigenaars te hebben afgesproken dat ze maximaal 400 procent van hun gewone prijs mogen vragen, met als gevolg dat een bezemkast in een afgeragd tweesterrenhotel in deze periode gerust voor 250 euro per nacht wordt verhuurd.

Het hart van het festival is de competitie om de Gouden Palm, de belangrijkste filmprijs op aarde. Jaarlijks worden zo’n 1800 films ingestuurd voor de competitie waarvan de festivalorganisatie er zo’n twintig selecteert. De acceptance rate ligt dus amper boven de 1% en mag gerust worden gezien als het equivalent van een A-publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. De festivalprogrammeurs hebben een voorkeur voor films met uitgesproken filosofische, kunstzinnige of politieke pretenties.

Gelijktijdig zijn er nog twee andere filmfestivals in Cannes: de Semaine de la Critique en de Quinzaine des Réalisateurs. Die hebben hun eigen directie en selectiecommissie en vinden op een andere locatie in Cannes plaats. Ooit werden ze opgericht als alternatief voor het grote festival, maar deze schaduwfestivals hebben inmiddels zoveel prestige verworven dat menigeen ze simpelweg als een regulier programmaonderdeel beschouwt.

Alsof dit alles nog niet voldoende is, wordt tijdens het festival ook nog de Marché du Film georganiseerd, de grootste filmmarkt ter wereld. Meer dan tienduizend filmprofessionals komen hier naartoe om zaken te doen: films kopen en verkopen, financiering zoeken voor nieuwe filmprojecten. Ook kan iedereen, die bereid is de huur van een filmzaal te betalen,

hier zijn films vertonen en vervolgens ‘As shown in Cannes’ op de filmposter zetten.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)