Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Grote Leugen

 

Het huwelijk was lange tijd heilig, zodat je vroeger alleen maar van elkaar af kon in speciale gevallen, zoals overspel. De gezamenlijke conclusie dat het beter was uit elkaar te gaan was onvoldoende. Dat maakte het lastig om een echtscheiding te krijgen als je geen zin meer in het huwelijk had, maar ook niet in een ander. Eind 19de eeuw werd daar iets op gevonden. Als de eisende partij "bekende" overspel te hebben gepleegd en de andere partij dat niet ontkende, dan kon de echtscheiding toch worden uitgesproken. In een geval waarin beide partijen tegelijkertijd opbiechtten dat het eigenlijk ging om een leugen, moest de Hoge Raad oordelen of dat wel door de beugel kon. De Hoge Raad vond het best en die uitspraak werd bekend als het Grote-Leugen-arrest.

Op deze universiteit zijn we getrouwd met het probleemgestuurd onderwijs. Ik wil best geloven dat dat soms een relatie oplevert waar de vonken vanaf vliegen, maar bij de rechtenfaculteit kunnen we dit nog niet eens een verstandshuwelijk noemen. PGO bij rechten is gewoon nep, een leugentje om bestwil. Een snelle sondering bij honderd masterstudenten leverde maar liefst zeven (!) studenten op die in de afgelopen twee (!) jaar wel eens iets (!) PGO-achtigs (!) in het onderwijs hadden gedaan. Daar hebben we dan die kleine groepjes voor van elf zakken aardappelen en drie studenten, met voor de klas een docent die niets meer doet dan een lesje afdraaien.

Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet. Verlichte geesten roepen al jaren dat we twee soorten onderwijs aan moeten bieden, voor de zakken aardappelen en voor de studenten. De zakken aardappelen zetten we in de Statenzaal en daar gaan we tegen praten, met de studenten gaan we enthousiasmerend en spectaculair PGO doen. "Maar dat mag niet van het college van bestuur", krijgen die verlichte geesten telkens te horen. Dus worden onvermoeibaar zakken aardappelen en studenten in dezelfde kleine groepjes geplaatst, terwijl intussen het werkelijk vernieuwende en verdiepende onderwijs wordt wegbezuinigd.

We moesten van het leugentje om bestwil maar eens een Grote Leugen maken. Natuurlijk doen we hier aan PGO, zeggen we, daar staan we niet voor niets om bekend in het hele land. Vandaar dat 95 % van onze rechtenstudenten uit Vilt en Vaals komt, daar zijn we trots op. En dat PGO doen we in kleine groepen van hooguit twaalf studenten, heus echt waar. We vertellen er natuurlijk niet bij dat de zakken aardappelen in de Statenzaal les krijgen, dat is de Grote Leugen. En zo kunnen we een juridisch gepast einde maken aan het fluthuwelijk met dat probleemgestuurd onderwijs.

 

Fokke Fernhout, hoofddocent grondslagen en methoden van het recht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)