Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten willen meer defibrillators in wijk

Studenten willen meer defibrillators in wijk

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Het was 20 december, net na middernacht, de wijk Scharn. Stefan Leus en Davide Aben, geneeskundestudenten en huisgenoten, hadden net met hun vrienden geproost op Aben’s verjaardag toen Leus een sms-je kreeg. “Ik ben lid van de AED-alert; een sms-dienst die mensen die kunnen reanimeren waarschuwt als hun hulp nodig is.” De studenten rennen de straat in naar de plek van de melding. Daar vinden ze een jonge vrouw in een woning die in elkaar gezakt is. Haar man probeert  haar met hulp van de 112-medewerker aan de telefoon te reanimeren. “Ze was helemaal blauw weggetrokken”, vertelt Aben. De jongens nemen de reanimatie over tot de ambulance er is. “Alles ging heel snel. Een half uur nadat we waren vertrokken waren we al weer thuis.”

De vrouw komt er gelukkig weer bovenop. Leus: “Na negen dagen kon ze het ziekenhuis verlaten. Wij zijn half januari bij haar thuis op bezoek geweest, een heel bijzondere ervaring. We bespraken toen hoe slecht het eigenlijk is dat er geen defibrillator (AED) aanwezig was. Er hangen er wel in de wijk, maar in bedrijfspanden: daar heb je na 18.00 uur niks aan.” Met een defibrillator krijgt iemand die een hartstilstand heeft een schok toegediend. “Zo kun je het hart weer in het ritme laten schieten.”

Van het een kwam het ander: de studenten startten samen met buurtbewoners een project om geld in te zamelen voor een AED in de wijk Scharn. Op 8, 9 en 10 juni zijn er allerlei activiteiten rondom het belangrijke cijfer zes. De overlevingskans na een hartstilstand stijgt van 10-20 procent naar 50-80 procent als binnen zes minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt gebruikt.
Op 8 juni kunnen mensen deelnemen aan een spinmarathon, een sponsorloop en een bike & run estafette. Deelname aan de spinmarathon kost bijvoorbeeld 6 euro en de deelnemers aan de sponsorloop rennen zes rondjes. Aben: “Vooral vrijdag is het programma afgestemd op studenten. Er zijn dus sportactiviteiten en er staat een feesttent met o.a. een BigBand en een DJ.” Met de actie hopen ze geld in te zamelen om een AED te financieren, die al snel €1500 kost.

 

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)