Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zingend over straat

Zingend over straat

Photographer:Fotograaf: Bilbo Schickenberg

Het is de zaterdag van het Pinksterweekend, een drukke dag voor de leden van het universiteitskoor Maastricht, dat ter ere van het 35-jarige bestaan een internationaal korenfestival heeft georganiseerd. Samen met universiteitskoren uit Spanje, Zweden en Finland volgen ze workshops in de ochtend, geven ze ’s middags een flashmob in het centrum van Maastricht en ‘s avonds een concert in La Bonbonnière.

Wie van de Tongersestraat naar het gebouw van de School of Business and Economics – waar de workshops worden gegeven – loopt,  kan de ‘African Drums’ al horen. Binnen zitten de cursisten in een halve cirkel, ieder met een djembe tussen zijn benen geklemd. Geconcentreerd spelen ze de instructeur na. Wanneer ze het basisritme onder de knie hebben wordt het tempo steeds verder opgevoerd, terwijl de instructeur het geheel opleukt met wat ingewikkeldere ritmes. Dat merken ook de deelnemers van de workshop ‘Barbershop’ in het lokaal ernaast. Deze vorm van meerstemmig zingen hoort zonder muzikale begeleiding, dus wanneer de African Drums echt op gang komen besluiten ze te verhuizen naar een rustigere plek.

Voor de studenten die naast muziek ook in drama zijn geïnteresseerd is er ‘Drama and Singing’. Jens Lónnaens, een Zweedse sociologie student heeft voor deze workshop gekozen juist omdat hij nog niet veel ervaring heeft met toneel. “We spelen echt heel bijzondere scènes. Zo was één van ons net een toerist die de krant zat te lezen. Weer een ander was een vlieg, die de krant van de geïrriteerde toerist moest ontwijken”.

Veera Hiltunen studeert muziek in Finland. “Ik heb inmiddels vrij veel ervaring met muziek, maar van dirigeren wist ik nog weinig af. Daarom heb ik voor de workshop ‘Conducting’ gekozen. Wim Vluggen, de dirigent van het Universiteitskoor Maastricht, heeft ons verschillende technieken laten zien.”

Na de workshops komen de vier koren bij elkaar voor een laatste repetitie. Ze hebben een kwartier de tijd om The Lion Sleeps Tonight in te studeren, die ze vervolgens als flashmob uitvoeren in de Grote Staat van Maastricht. Stadswandelaars kijken verrast op als om hen heen opeens zo’n 130 personen uit het niets beginnen te zingen. Het is een succes; het optreden eindigt met een daverend applaus.

 

Iris Fraikin

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)