Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Minder doden na rookverbod

Minder doden na rookverbod

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Onderzoek Caphri legt verband tussen rookverbod en hartstilstand

In Zuid-Limburg zijn na 2004 minder mensen overleden aan acute hartstilstand. Dat komt vooral door het rookverbod op het werk. Het verbod om in cafés en restaurants te roken, uit 2008, heeft daarentegen niets uitgehaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse instituut Caphri. “De invoering van het horecaverbod was natuurlijk een zootje.”

Het onderzoek (door Dianne de Korte) stoelt op de gegevens van de Regionale Ambulance Voorziening van de GGD Zuid-Limburg. In de periode van 2002 tot 2010 registreerde men 2305 gevallen van acute hartstilstand. “Dat gebeurt altijd onverwachts, zonder voortekenen”, zegt Onno van Schayck, de directeur van onderzoekschool Caphri. “Zo’n 90 procent van de slachtoffers, relatief jong, overlijdt hieraan. Heel dramatisch. Het is wereldwijd de eerste studie die een verband tussen het rookverbod en acute hartstilstand toont.”

De resultaten – omgerekend voor heel Nederland - laten zien dat in de jaren na het rookverbod op het werk (2004 – 2008) het aantal patiënten met acute hartstilstand daalde met 16.000. Dat is aanzienlijk, zegt Van Schayck, al is Zuid-Limburg niet helemaal representatief voor de landelijke situatie. “De onderzoekspopulatie was groot genoeg maar mensen leven hier ongezonder dan in de rest van het land. Ze roken meer, bewegen minder en eten meer vet. Het zal een paar procenten schelen, schat ik.”

Tegen de verwachting van de onderzoekers daalt het aantal gevallen van acute hartstilstand niet verder na het horecaverbod in 2008. “Dat heeft waarschijnlijk te maken met de chaotische invoering van het verbod. Al snel stonden in kleine cafés zonder personeel de asbakken weer op tafel. In 2010 werd het verbod opnieuw van kracht en vanaf januari 2011 ontzag minister Schippers de kleine cafés wederom. Het uitblijven van een extra effect neem ik de overheid kwalijk. Dat kun je niet meer terugdraaien. Het is toch van de zotte dat nu in de helft van de cafés waar eigenlijk niet gerookt mag worden, het gewoon weer blauw staat van de rook. En Schippers maar roepen dat ze streng gaat handhaven!”

Het is al lang bekend dat zowel actief als passief roken het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. De schade is deels omkeerbaar. Bij verminderde blootstelling neemt het gevaar weer af. De resultaten over acute hartstilstand worden vandaag gepubliceerd in het internationale vakblad Heart.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)