Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

We zijn niet van de liefdadigheid

Beste Truusje,

We moeten het eens hebben over de bezuinigingen. Die van Us Jungske. De vacaturestop en zo. Niet dat hij het verzonnen heeft, hij doet ook maar wat de universitaire toezichthouders hem opdragen, meneer Veenhof en de overige dames en heren van de raad van toezicht. Bekwame mensen zonder enige twijfel, en financieel onafhankelijk, zoals dat heet als je ergens een jachtje hebt varen, zodat ze niet vatbaar zijn voor douceurtjes en ook niet voor schrille protesten van een tijdelijke onderzoeksassistent hier, een even tijdelijke labmedewerker daar. Als die eruit worden geflikkerd moet je niet te teerhartig zijn. Kan ik allemaal inkomen. Verder horen we van veelbelovende academische talenten die eieren voor hun geld kiezen en spoorslags uit Maastricht vertrekken omdat de baan waar ze op vlassen voorlopig niet door de strenge selectie van de menselijke bronnenmanager komt. En we vernemen over wetenschappers die tweede klas in de trein moeten zitten, tussen pubers met knetterhard afgestelde oortelefoontjes of Brabantse huisvrouwen op weg naar of komend van de een of andere beurs, want dat is waar Brabantse huisvrouwen àltijd uithangen en waar ze àltijd luidkeels over gaan zitten beppen. Zo noemen ze dat, beppen. Probeer dan maar eens je referaat voor te bereiden op je op eigen kosten aangeschafte laptopje want een dienstexemplaar kon er ook al niet meer vanaf.

Nou ja, denk ik dan, het zijn nu eenmaal harde tijden en die vergen harde maatregelen, als ze het maar niet te gek maken. Dat ze het vet eraf snijden, soit, maar ze moeten niet in de vitale organen gaan zitten roeren.

En dat, Truusje, is precies wat er nu aan de hand is. Ik kreeg namelijk een convocatie van onze gezamenlijke hoofdfriteuse, en ik durf te wedden dat jij er ook nog eentje krijgt. We zitten namelijk in hetzelfde schuitje, jij en ik: allebei stellen we onze inzichten, onze creativiteit, onze scherpte, onze menslievendheid enzovoorts ter beschikking om de achterkant van dit blad wekelijks wat diepte te bezorgen. Maar ons samen uitnodigen, als team (dat zijn we inmiddels toch wel een klein beetje geworden Truus?), dat durven ze daar niet, op de redactie. Bang dat ze de wind van voren krijgen. En terecht. Want na een hele lange inleiding van de hoofdgazeuse, met veel ‘je snapt toch wel’ en ‘hoe dacht je dat ik het zelf vond’ en ‘wij zijn maar een klein radertje’ begreep ik ten slotte dat er misschien klappen gaan vallen. Dat onze karige onkostenvergoedingen, want zo noem ik de bijdrage die jij en ik wekelijks voor onze hoogintellectuele ontboezemingen krijgen - een honorarium mag dat niet heten, ik kan er net een beetje visvoer van kopen voor het hengelen - afijn, onze vergoedingen worden dus misschien stopgezet. En daarmee onze bijdrage aan dit blad want ik weet niet hoe het met jou zit, Truus, maar ik heb zo mijn eer, en die zet ik niet op het spel. Goed werk moet goed, nou ja, in ieder geval beloond worden, ik ben niet van de liefdadigheid, alles in het leven heeft zijn prijs en zeker een Bergbroeder. Dat heb ik even héél duidelijk gemaakt. Ze zat te piepen en te kermen dat de hele redactie toch al de helft van de vierkante meters moet inleveren waarop ik antwoordde: “Mevrouw, het is maar waar uw prioriteiten liggen, een artikeltje minder zal de universitaire gemeenschap niet missen, en misschien moest u die zure lange bebrilde redacteur eens een toontje lager laten zingen tegen een gereduceerd tarief, dat zou ook al helpen, maar een spraakmakende kolom op de achterpagina, dat is, ik wil niet zeggen dat het de bestaansreden voor uw blad is maar ik zit er niet ver naast mevrouw, dat is iets waar een academisch blad never en nooit buiten kan.”

Truusje, ben je daar nog. Ik heb gelijk hè? Ik doe dit ook voor jou hoor, dat we samen tegen een honorabele vergoeding voort kunnen!

 Albert Bergbroeder

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)