Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

24 uur met Hero

Ah, Hero Brinkman, politieman van de straat die zegt waar het op staat, je hebt er een paar turbulente maanden op zitten. De PVV verlaten omdat je je niet meer kon vereenzelvigen met de koers van die partij (en omdat je politieke rol binnen de club redelijk uitgespeeld was), en nu verder als eenpitter, de Groep Hero Brinkman (afgekort GHB). Of je nieuwe Onafhankelijke Burgerpartij na september in de Kamer zit is maar zeer de vraag. En hemel, je mediaoptredens. Als een glunderend jongetje geniet je van iedere egostreling en kan je het niet helpen iedere keer net je mond voorbij te praten. Ook kan ik me geen enkel ander Kamerlid voorstellen dat een burger op Twitter een lul noemt. Schitterend.

Een paar weken terug zat Brinkman een volledig etmaal in een kamer met Wilfried de Jong voor diens programma 24 Uur Met… De Jong nodigt een bekend iemand uit, en gezamenlijk brengen ze een hele dag binnenskamers door. Op Big Brother-eske wijze neemt de kijker het tot zich. Het is de hoop dat de Jong, door prikkelende vragen maar ook door de verveling van die 24 uur de kijker een dieper inzicht in zijn gesprekspartner kan geven. De Jong prikt en zuigt, maar bouwt er ook een relatie mee op.

Het treft dat Brinkman graag over zichzelf praat, meerdere malen wordt “daar wil ik het niet over hebben” gevolgd door een uiteenzetting van datgene waar hij het niet over wil hebben. Zijn breuk met de PVV, het Polenmeldpunt, zijn alcoholgebruik, het komt allemaal langs.

Brinkman bewijst zichzelf zo nu en dan geen dienst. Zijn binnenkomst alleen al: “Besef je wel hoe uniek het is dat een politicus dit doet zo dicht op de verkiezingen?” Precies de egomane windbuil waar de mensen hem voor houden. Daar staan bedachtzame momenten tegenover: zijn idealen, zijn visie op de politiek, hij ziet de dingen scherper dan je misschien zou denken.

Ook vertedert Brinkman: “Vind je tijm lekker over je aardappels?”

Net als andere programma’s staat of valt 24 Uur Met… overduidelijk met de kwaliteit van de gast, dus het zal niet elke week goud zijn. En Brinkman? Die heeft zijn imago weliswaar op weten te vijzelen, maar die VPRO-kijkers gingen toch al niet op hem stemmen.

 

 

 

 

 

 

Jeroen Postma

24 uur met... , VPRO, 20.25, Nld. 3.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)