Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Geef universiteit meer invloed op geld UMC”

Geef de universiteiten meer invloed op het geld van de UMC’s. En laat artsen meebetalen aan hun opleiding tot medisch specialist en kort die met één of twee jaar in, adviseren ambtenaren aan minister Schippers en staatssecretaris Zijlstra. 

Het is totaal ondoorzichtig waaraan universitair medische centra hun geld uitgeven, staat in een deze week verschenen kritisch rapport van ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. “Basale informatie over de relatie tussen financiering en prestaties van UMC’s blijkt te ontbreken”, schrijven de ambtenaren die onderzochten of de UMC’s nog wel ‘doelmatig’ gefinancierd worden.

Een van de oplossingen daarvoor zou zijn dat de universiteiten meer invloed krijgen op het geld voor de UMC’s. Nu staat in de wet dat de bijdrage van het rijk voor de zogeheten werkplaatsfunctie, voor onderwijs en onderzoek, ‘onverwijld’, dus automatisch en zonder voorwaarden door de universiteiten moet worden doorgesluisd naar hun academische ziekenhuizen respectievelijk UMC’s. Haal dat ‘onverwijld’ maar uit de wet en geef universitaire bestuurders daarmee meer invloed, zegt het rapport. Voor de UM zou het gaan om een bedrag van 55 miljoen dat nu jaarlijks ongezien naar het AZM/MUMC gaat.

Verder kan er volgens de ambtenaren flink worden bezuinigd op de opleidingskosten van medisch specialisten, gemiddeld 134 duizend euro per jaar. In Nederland duren zulke opleidingen vaak één of twee jaar langer dan volgens Europese richtlijnen nodig is. Inkorten levert structureel tweehonderd miljoen euro per jaar op. Bovendien kunnen artsen best wat meer aan hun eigen opleiding bijdragen, stellen de ambtenaren. Ze gaan immers fors meer verdienen dan andere hoogopgeleiden. Als ze 10 procent van hun opleiding zelf betalen – zo’n dertienduizend euro per jaar – levert dat de schatkist jaarlijks tachtig miljoen euro op. In totaal kan er volgens het rapport structureel 425 miljoen euro worden bespaard. Of het demissionaire kabinet de voorstellen van de ambtenaren overneemt, moet nog blijken.

De Nederlandse federatie van UMC’s heeft in een eerste reactie laten weten dat “de UMC’s op het gebied van complexe en topreferente zorg ook in internationaal opzicht zeer goed presteren, voor een bedrag dat aan de lage kant is in vergelijking met de ons omringende landen. De koppeling die het rapport maakt tussen toenemende transparantie en besparingen, is dan ook niet onderbouwd.” 

 

HOP/Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)